Leppänen ja Lehikoinen piispanvaalin kärjessä


Arkkihiippakunnan piispanvaali suoritettiin 5.11.2020. Ääniä annettiin seuraavasti alustavan tiedon mukaan seuraavasti: Heikki Arikka 168 (16,73%), Huhtala Kaisa 152 (15,14%), Lehikoinen Jouni 327 (32,57%), Leppänen Mari 357 (35,56%). Yhteensä ääniä annettiin 1004, äänioikeutettuja oli 1192.
Aika moni siis jätti äänensä käyttämättä.

Toiselle vaalikierrokselle menevät siten hiippakuntadekaani Mari Leppänen ja kirkkoherra Jouni Lehikoinen. 

Kommentit tulokseen

Ennuste ja tulos

Aiemmin tässä blogissa oli laskettu julkisuudessa esiintyvien kannatusilmoitusten perusteella, että Leppänen ja Lehikoinen menisi toiselle kierrokselle. Tässä suhteessa vaalin tulos on odotusten mukainen.

Moneen aiempaan piispanvaaliin nähden erikoista oli se, että yhden ehdokkaan eli Kaisa Huhtalan kannattajalistaa ei julkistettu kuin osittain Kotimaan kannattajakirjoituksen yhteydessä. Etukäteen kannattajia oli julkistettu seuraavasti:

Leppänen 140 (40,8%)
Lehikoinen 101 (29,4%)
Arikka 73 (21,3%)
Huhtala 29 (8,5%).

Leppäsen, Lehikoisen ja Arikan keskinäiset suhteet olivat ennusteen suuntaisia. Jos Huhtalan kannattajia olisi julkistettu enemmän, esimerkiksi 50-60 äänestäjää, niin prosenttiosuudet olisivat kohtuullisen lähellä nyt vaalissa annettujen äänten määrää. 

120 koditonta ääntä

Mitä tapahtuu toisella vaalikierroksella? Leppäsen ja Lehikoisen kannattajat pysyvät kannassaan, mutta entä Huhtalan ja Arikan kannattajat.

1. Ne Huhtalan kannattajat, joille on piirun verran konservatiivisempi orientaatio avioliittokysymyksessä on tärkeä, pohtivat varmaankin Lehikoisen valintaa. Ja ne Huhtalaa äänestäneet, jotka toivovat naista piispaksi antavat luultavasti äänestä Leppäselle. Koska Huhtalan kannattajien joukko on suurelta osalta piilossa, niin on vaikea ennustaa, miten äänet siirtyvät.

2. Entä Arikkaa äänestäneet? Joukossa on henkilöitä, joilla on kytkentöjä kokoomukseen ja silloin edessä on kahden keskustalaisväritteisen henkilön välillä tehtävä valinta. Jos avioliittokysymys nousee vaikuttajaksi, niin Arikan kannattajista voi enemmän kulkea virta Leppäsen suuntaan.

3. Joku ei äänestä toisella kierrokselle.

Moni äänestäjä kuuntelee vielä tarkkaan tulevat vaalikeskustelut ja pohtii kantaansa. 

Ennuste lopputuloksesta

Ensimmäisen julkisen ennusteen vaalin lopputuloksesta tarjosi Matti Hernesahon eilinen twiitti:

”@hernesaho
Ennustukseni Turun piispanvaalista:
-Leppänen voittaa ekan kiekan.
-Lehikoinen menee toiselle kierrokselle.
-Leppäsestä povataan huomenillalla piispaa. 
-Lehikoisen toisen kierroksen tulos on parempi kuin mitä monet odottavat.
-Toisen kierroksen voittaja saa alle 53% äänistä.

Hernesahon ennusteessa moni kohta osunee kohdalleen, mutta veikkaukseni on, että vaalin lopputulos toteutuu jonkin verran selkeämmin luvuin. Arkkihiippakunnan perinteenä on ollut monet kerrat, erityisesti arkkipiispan vaaleissa, että vaalien ratkaisut ovat olleet täpäriä. Toisaalta aikanaan hiippakuntadekaanit Kantola ja Kalliala valittiin piispaksi selkein numeroin.

Leppänen on vaalin ennakkosuosikki, mutta on kiinnostavaa nähdä tuoko toisen kierroksen keskustelut ja kannattajien ulostulot esiin uusia näkökulmia ehdokkaiden välille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s