Piispanvaali lähestyy: selkeä ja tarkistettu ennuste


Arkkihiippakunnan piispanvaalin lähestyy, paneelit on kuultu ja ennakkoon äänestäminen tapahtuu juuri nyt. Edellisen postaukseni ajankohta oli ensimmäisen paneelin jälkeen ja silloin oli odotettavissa, että kokonaiskuvasta piirtyisi jo selkeä kuva vaaliasetelmasta.

Miten kokonaiskuva on muuttunut parissa viikossa?

Asetelmat ja keskustelut

Kauempaa katsottuna on vaalin keskusteluilmapiiri hyvä ja maltillinen, kuten länsirannikolla on tapana. Juuri mistään asiasta ei nyt synny kiistaa, juuri kukaan ei haasta toista sisällöistä eikä edes avioliittokysymys synnytä voimakkaita intohimoja.

Ehdokkaiden välillä vallitsee ainakin julkisessa tilassa positiivinen ja kunnioittava asenne. Kannattajien nimilistan ja paneelin keskustelujen perusteella asetelma on näyttänyt seuraavalta.

Ehdokkaiden vanhimpana Jouni Lehikoinen nostaa esiin vahvan esimerkin energisestä ja innovatiivisesta seurakunnan johtamisesta. Lehikoinen on nimilistan perusteella konservatiivien ykkösehdokas. Kaisa Huhtala on tunnettu erilaisten messuyhteisöjen sallijana, saanut papiston tunnustusta aiemmin sekä kirkolliskokous- ja pappisasessorin vaaleissa. Huhtalan kannatusjoukko on mysteeri, mutta hän vetoaa toisaalta niihin, jotka haluavat naispuolisen piispan ja samalla suhtautuvat ymmärtäväisesti konservatiivisten messuyhteisöjen tukemiseen. Heikki Arikka on ollut osin hetken pois arkkihiippakunnan arjesta toimiessaan Malmin kirkkoherrana. Rohkeat avaukset Malmilla ovat Arikan tuntomerkki siinä kuin vahva poliittinen tuki kokoomusmyönteisiltä kannattajilta. Kolmen kirkkoherran lisäksi mukana on hiippakuntadekaani Mari Leppänen, jonka tavaramerkkinä keskusteluissa on ollut kirkon hallinnon ja toiminnan muutoksen tarpeen korostaminen taloutta unohtamatta. Joukon nuorimpana hän kantaa nuoremman sukupolven maltillista muutoslippua.

Kannatuskehitys

Sain asioihin perehtyneeltä vaalianalyytikolta oheisen taulukon, jossa on nettisivuilla tukijoiksi ilmoittautuneiden ja Kotimaa-lehden kirjoitusten pohjalta hahmotettu kannatusmäärät ja myös rovastikuntien painopisteet.

Laskelmassa on Huhtalan kannattajia 29, koska muusta ei ole tietoa. On mahdollista, että erityisesti Porin suunnalla ja Ala-Satakunnassa on enemmän tukijoita, mutta osa heistä pohtinee vaalia monelta kannalta: meneekö konservatiivien äänet Lehikoiselle? kokoaako Leppänen naispuolista piispaa toivovat? Tällöin Huhtala jää näiden kahden päävirran väliin.
Arikan tukilistassa ei tapahtunut paljonkaan muutoksia, mutta kovin paljon ei ole kasvanut myöskään Lehikoisen kannattajajoukko sitten viime blogipostauksen jälkeen. Selkeän hyppäyksen kannatusmäärän kasvussa on tehnyt Leppänen.

Julkiset äänestävät tukijat:
Leppänen 140 (40,8%)
Lehikoinen 101 (29,4%)
Arikka 73 (21,3%)
Huhtala 29 (8,5%)

Julkisia kannattajia tuskin kovin runsaasti tätä enempää tuleekaan, sillä osa äänestäjistä ei halua kertoa kenelle ääni menee. Ratkaisunsa on kertonut jo liki kolmannes, joten suunta on selvä, vaikka Huhtalan kannatukseen liittyy iso kysymysmerkki.

Pointit
1. Vaali ei taida ratketa vielä ensimmäisellä kierroksella, vaikka Leppäsen asema on vahvistunut merkittävästi.
2. Konservatiivisesti orientoituvien äänestäjien lipuminen Lehikoisen taakse vienee hänet toiselle kierrokselle.
3. Ja se miten asiat oikeasti ovat selviä vasta kun äänet annetaan ja lasketaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s