Miten liikkuvat nyt asetelmat presidentinvaaleissa?


Pitkään näytti, että presidentinvaali on yllätyksetön. Alexander Stubb ja Pekka Haavisto olivat menossa toiselle kierrokselle selvällä erolla.

Koko tilanne muuttui kertaheitolla viime viikkoina ja tämän teki ilmeiseksi HS:n gallup-kysely. Sen mukaan kärki on
Stubb 22%
Haavisto 20%
Halla-aho 18%
Rehn 12%

Presidentin menneet haasteet. (Kuva: Wiki)

Kiinnostavaa on se, että Stubb ja Haavisto ovat tulleet kannatuksessa alaspäin ja Halla-aho ja Rehn ovat vahvassa nousussa. Tämä tekee vaalista kiinnostavan.

Useampi seikka voi keikauttaa tilanteen neljän kärjessä olevan ehdokkaan välillä vielä reilusti.

1. Olli Rehn on piristynyt. Jos Rehnin kannattajissa syntynyt hurmos jatkuu ja nousee, niin se iskee ison jäljen lopputulokseen. Harva löisi kuitenkaan enää Rehnin nousun puolesta finalistien joukkoon, mutta sekin lienee mahdollista.

Vaaleissa usein Kokoomus ja Keskusta ovat jakaneet samaa kannattajakuntaa, joten Rehnin nousu on samalla pois Stubbin äänisaaliista.

2. Persujen kannatus nousee toisinaan vaalien alla. Tämän mallin mukaan Halla-ahon kannatus voi hyvin nousta vielä jonkin verran. Kannatuksen nousu voi synnyttää intoa ja silloin tukijoukoilla syttyy henki päällä ja halua näyttää. Halla-ahon kannatus saattaa vielä hivenen nousta, mutta ei kovin paljon, sillä hän myös jakaa muita enemmän ja saa osakseen eniten ei-missään-tapauksessa asenteita.

3. Haaviston tasainen Haaviston kohdalla kannattajissa on nyt esillä pelko jäämisestä kolmanneksi. Jutta Urpilaisen ääniä voi silloin siirtyä Haavistolle.

4. Hallituksen tiukat ja yksipuoliset lakiuudistukset ovat saaneet aikaan ison protestiaallon. Jos yleinen mielipide kääntyy tukemaan lakkoja ja hallitusta vastaan, se ei ainakaan edistä Stubbin tilannetta, kun hän yrittää pysyä vaalitenteissä (HS ja MTV) puolueettomana. Stubb nähdään Kokoomuksen ja Orpon joukkueen pelurina. Halla-aho ei edes pelkää tätä leimaa vaan on reilusti hallituksen puolustaja.
Haavisto puolestaan liputtaa selkeästi lakkorintaman puolesta, samoin pienimuotoisesti Rehn.

Tämä saattaa olla merkittävä seikka ensimmäisen kierroksen tuloksen kannalta.

Vielä ei ole mahdollista veikata lopputulosta, mutta trendit ovat olemassa: Stubb varoo ja kannatus luisuu, Haaviston aiempi luisu ja varovaisuus on tasaantunut, Halla-aho sekä Rehn nousevat HS-gallupin mukaan.

Torstaina tulee viimeinen kyselytutkimus ja Ylen vaalikeskustelu – sitten taas lisää.
Kuvat: Kiitos yle kansikuvasta ja wikipedia presidentin vanhoista kavereista.

Jätä kommentti