Latvus

Kari Latvuksen blogi kirkosta ja yhteiskunnasta

Viinien maailmasta: Seven Deadly Zins

with 2 comments


Tausta

Muinainen Israel kului viinimaihin, Mesopotamian suunta taas oli enemmän olutkulttuuriin kallellaan. Tämän opin jo vuonna 1981 kun Jussi Aro seemiläisten lainasanojen kurssilla kertoi mesopotamialaisen pillioluen valmistusreseptin.  Martti Luther puolestaan totesi pöytäpuheissa, että viinin juonti on raamatullista, mutta oluen nauttiminen  perustuu traditioon. Raamatuntutkijana arvioin ymmärrettävästi sentähden viinejä, en oluita.

Jäsennys
1. Seven Deadly Zins 2007
2.
Pääsiäisviinit
3. Vuoden viini 2010

Seven Deadly Zins 2007

Viinien maailman tietäjä ja Nasaretin Työväen palloilijoiden vakiopelaaja Antti Marjanen kehotti Amerikan matkalla maistamaan viiniä nimeltä Seven Deadly Zins. Viiniä ei Suomessa ole myynnissä. Löysin San Diegossa käydessäni pari vuotta sitten mainitun viinin ruokakaupan hyllystä ja ihastuin sen makuun. Tuhti, roteva ja energinen punaviini. Rypäleenä on Zinfandel, josta nimileikki pullon nimeen. Olen sen jälkeen tilaisuuden salliessa tuonut sitä pullon per matka USA:n matkoilla. Viinin hinta on pyörinyt alle 20$ vaiheilla. USA:ssa postimyynti toisi laatikon jo huokeampaan hintaan.

Miten sitten viiniin pääsisi käsiksi Suomessa? Alko olisi valmis tuomaan jos ostaisi koko laatikon, mutta hintaa tulisi jo varmaan 50 euroa per pullo. Tämä tie on siis pois laskuista. Helpompi tapa on käydä Ruotsissa: viini on nimittäin Systembolagetin listoilla ja myy ilmeisesti hyvin.

Keväällä Tukholman-matkan yhteyteen katsoin etukäteen keskustan systeemien osoitteet sekä viinin saatavuuden. Jos Tukholmassa käy visiitillä, niin repussa kulkee helposti muutama pullo. Maaliskuun valuuttakursseilla hintaa tuli 12 euroa per pullo.

Sopisi muuten hyvin Alkon valikoimiin.

Maistaminen

Väri on tumma, lähes läpinäkymätön.

Tuoksu on nuorekas ja energinen.

Maku on täyteläisen pyöreä, mausteinen, nuori ja energinen, suuta lämmittävä, pitkähkö ja miellyttävä jälkimaku.

Sopii sellaisenaan nautittavaksi tai hyvin maustetun pastan tai grillatun possun kaveriksi

Hintaansa nähden laadukas viini. Viinissä ei ole huippuviinien kantavuutta, mutta nuorten haastajien ryhmässä mainio tapaus. Viini kaipaa dekantoinnin, sillä suoraan pullosta kaadettuna maku on tiukka ja kitkerä. Pehmeys tulee esiin parin tunnin jälkeen.

Dosentin pisteet: 89 (mukana saattaa olla puoli pistettä mukavien matkojen mielikuvan antamaa lisää)

 

Pääsiäisen viineissä on kevättä!

Pääsiäiseen liittyy sekä edeltävä paasto että suuren juhlan ateria, johon kuuluvat mukaan ylevät viinit. Paljonko kannattaa sijoittaa viineihin euroja, jotta saisi laadukkaan ruokajuoman? Seuraavassa vastausta etsitään parin valkoviinin ja punaviinin avulla pitäen mielessä hyvää hinta-laatu suhdetta. Kirjaukset ovat yhden henkilön yhden päivän linjauksia – oma makusi on sinulle ratkaiseva. Ehkä tästä saat kuitenkin vinkin suunnitteluun. Viinien ostohan pitää miettiä etukäteen: Alkon pullorivit helposti saavat vain mielen sekaisin ja päätymään siihen vanhaan ja varmaan vaihtoehtoon. Valkoviinien rypäleenä on savignon blanc (Ranskasta ja Etelä-Afrikasta), punaviinit taas ovat malbec-rypäleestä (Argentiina). Viinien pisteytyksen yhteydessä on mainittu Pekka Suorsan, Viiniopas 2010 linjaukset. (Toinen hyödyllinen opus on Berglund&Rinta-huumo, Viinistä viiniin 2010)

Valkoviinit:
Nederburg 2009 Savignon Blanc, Etelä Afrikka, 8,98 euroa (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/584787 )
Väri: vaalean keltainen
Tuoksu: aromaattinen, voimakas mustaherukan ja nokkosen tervehdys: kevättä ilmassa!
Maku: täysin kuivan valkoviinin hapokkuus ja aromit mainiossa paketissa, maussa on mukana tuoksun keväiset sävyt
Käyttö: tulomalja tai alkupaloille, ruokahalun säväkkä herättäjä
87 p. ”Laatua joka eurolla”. (Suorsa 88 p.)

Petit Bourgeois 2008, Ranska, 10,60 euroa (http://www.alko.fi/tuotteet/fi/570617 )
Väri: vaalean keltainen
Tuoksu: hennon aromaattinen, tuoreita vihreitä lehtiä, häivähdys mustaherukkaa
Maku: miellyttävästi kuivan hapokas, tyylikäs, vihreän tuoreen lehden mieto maku
Käyttö: mainio kumppani kalaruoalle, erityisesti graavisiika ja –lohi
88 p. ”Tyyliä lasissa”. (Suorsa 89 p.)

Helpompi vaihtoehto:

Mikä olisi vähän halvempi, ei niin kuiva ja hapokkaalta tuntuva? Osta siis Devil’s Rock Riesling 2008 (7,88 euroa http://www.alko.fi/tuotteet/fi/007694 )

Punaviinit

Pääsiäisen liharuokia hallitsee lampaan/karitsan liha. Sille hyvän vastapainon tarjoaa malbec-rypäleen tuhdit maut.  Muista kaataa nämä punaviinit karahviin 2-4 tuntia ennen nauttimista (90% hyvistä viineistä juodaan liian nopeasti, ennen kuin maku aukeaa)

Argento Reserva Malbec 2008 (9,30 euroa, http://www.alko.fi/tuotteet/fi/451687 )
Väri: Syvän punainen
Tuoksu: maltillisen hento
Maku: pehmeä ja helposti antautuva, riittävästi hapokkuutta, nuorekas, hiukkanen makeutta keventää
Käyttö: Liharuoat, juustot
87 p. ”Reilu kaveri” (Suorsa 88 p.)

Don David Malbec Reserve 2008 (11,89 euroa, http://www.alko.fi/tuotteet/fi/498657 )
Tuoksu: tuoksussa tummia sävyjä, lupaa vahvaa makua
Maku: tasapainoisesti hapokas, pehmeähköt tanniinit, vahva ja runsas maku, mausteinen
Käyttö: tummat lihat
88 p. ”Vahvaa luonnetta” (Suorsa 89 p.)

Upgrade: Jos etsit pykälää parempaa, niin hanki Catena Malbec 2006 (14,99 euroa http://www.alko.fi/tuotteet/fi/437867 )

Helpompi vaihtoehto: osta notkea ja kukkarolle ystävällinen Fuzion Malbec 2008 (6,50 euroa http://www.alko.fi/tuotteet/fi/431787 )

 

Vuoden viini 2010 Arzuaga Reserva 2004 (26.3.2010)

Vuodet viinit –kilpailu järjestetään vuosittain ja 2010 tulokset julkistettiin viime viikonloppuna. Kilpailusarjoja on yhteensä peräti 17 ja niiden avulla etsitään parhaita kolmessa hintaluokassa (alle 9 euroa, 9-15 euroa, yli 15 euroa). Samalla on valittu voittajien voittaja, joka on vuoden viini vuoden 2004 Arzuaga Reserva, joka on myynnissä Alko tilausviineissä. Sitä saa siis kaikista Alkoista, mutta vain tilaamalla.

Kilpailun eri sarjojen tulokset löytyvät: http://www.vuodenviinit.com/

Dosentin ikkunan arvio Vuoden viinistä

2004 Arzuaga Reserva, Espanja, Hinta: 39,90

Väri: vahvan tummanpunainen

Tuoksu: Rehevä, mutta pehmeä, mielikuva tammesta ja pajunkuoresta. Tuoksu lupaa paljon.

Maku: Maku on tuoksun mukainen. Miellyttävä ja pehmeähkö. Harmoninen, mukana sopivasti hapokkuutta, pehmeät tanniinit.  Hapokkuus häipyy ruokaillessa ja maku muuttuu makeammaksi. Erinomainen nyt, mutta 3-5 vuotta varastointia tekisi siitä vielä astetta huikeamman, kun tanniinit muuttavat silkkisemmiksi.

Minkä kanssa: Sopii mainiosti pihville (sisältö reilusti punertava härän sisäfilee tai lampaan paahtopaisto). Myös nautiskellen sellaisenaan pienten palojen kanssa kuten ilmakuivattu kinkku ja voimakkaat juustot.

Viini vaatii dekantoinnin 2-3 tuntia.

Mihin käyttöön? Hintansa tähden enemmän suuren juhlan osa. Upea lahja viinejä arvostavalle. Jaettavaksi neljän yhteisostolla.

Pisteet: 91 (vrt. Pekka Suorsa: 93)

Hankkiminen: On ilmeistä, että tämä viini loppuu Alkosta lähipäivinä tultuaan huomion kohteeksi.

Lopuksi: Onko viini neljä kertaa parempi kuin kympin laadukas punaviini? Kysymys on vaikea ja vastaus riippuu monesta seikasta. Neljä kymppiä tuntuu kohtuuttoman kovalta hinnalta palkansaajan kukkarosta, mutta sama summa hurahtaa kahden henkilön baarikierroksella nopeasti. Ehkä huippuviinit voivat olla terveysvaihtoehto: osta neljän pullon sijasta vain yksi, nauti siitä kaikessa rauhassa, kuuntele sopivaa musiikkia ja anna hetki aikaa hyville ajatuksille. Kyllä kannattaa.

Samalla rahalla saa

Vertailun vuoksi parivaihtoehtoa

Zenato Amarone Della Valpolizella 2005 (34,90): huikea amarone-viini, Arzuagaa hiukan enemmän sokeria ja maussa paahteisia hedelmän makuja, runsaampi ja sopii myös nautiskeluun sellaisenaan.

Château Carsin Cuvée Privée Rouge 2003 (saatavilla suoraan www.carsin.com ; tilaukset 6 pullon laatikoissa; noin 30 euroa/pullo): Juha Berglundin viinitilan lippulaiva, tumma viini, rehevä ja vahva maku, hienostunut ranskalainen, jonka tarkempi arvio tulee myöhemmin. Oma suosikkini.

Upgrade-osasto

Ambrosan Amarone della Valpolicella doc classic 2003 (63,40 euroa) oli vuoden 2009 vuoden viini. Vanhaa makukokemusta ei ole kirjattu ylös, mutta testiryhmä antoi varauksettoman ylistyksen

 

Mainokset

Written by latvus

26.3.2010 klo 1.14

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kiitos viinivinkeistä, Kari. Näitä kokeillaan tänä pääsiäisenä. Luulen jo etukäteen, että tuo Don David lampaan kanssa voi olla aikamoinen löytö.

  Hyvät suositukset ovat aina tervetulleita. Erinomaisena kuohuviininä voisin mainita australialaisen Carringtonin, ehkä sinulle tuttu?

  Maaria

  1.4.2010 at 8.59

 2. Maaria,
  mukava kuulla että aiot kokeilet Don Davidia.

  Kuohuviineistä kirjoitan vähän perusteellisemmin huhtikuun puolenvälin jälkeen (ennen vappua).

  Australialainen Carrington kuului pitkään suosikkeihini, mutta joko se tai suuni muuttui.

  Nyt ostin pääsiäisviikon kuohuviiniksi 2004 Rotari Riserva (Italia; 13,49 euroa). Kuiva ja mallikas, säpäkät kuplat. Carringtonia hieman suuremmalle hinnalle saa hyvän vastineen.

  latvus

  1.4.2010 at 10.34


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: