Latvus

Kari Latvuksen blogi kirkosta ja yhteiskunnasta

Vappuna viinia ja makkaraa

with one comment


 

Vappu on vaativa aika, sillä tarjolla on usein nakit, perunasalaattia – entä viinit? Minkä viinin saisi istumaan grillimakkaran kanssa, jos ei halua siirtyä olutosastoon?

Kuohuviini

Jos aito samppanja jää väliin (toki voi myös ostaa pienen pullon Veuve Clicquot Brut 24€), niin silloin kannattaa ostaa pullo laadukasta italialaista kuohuvaa: Rotari Riserva Brut. Pienempi hinta (12,98 €), mutta laadukas maku haastaa kyllä heikon samppanjan. Ja espanjalaiset cavat ovat myös jonossa kiilaamassa ranskalaisten kuohuvien ohi.

Riesling ja bratwurst

Vastauksena vapun vaivoihin sopii saksalaisen makkaran bratwurstin ja riesling-rypäleen ryydittämä valkoviini. Alkon ongelma on kuitenkin siinä, ettei laadukkaita saksalaisia riesling-viinejä ole juuri tarjolla. Alkosta ei löydy 9-15 euron osastossa kuivaa saksalaista viiniä, jossa olisi leimat ”Riesling, Trocken, Kabinet/Auslese/Spätläse”. Siksi katseet on nyt käännetty Elsassin suuntaan. Miten pärjäävät naapurimaan (puolisaksalaiset) valkoviinit bratwurstin kavereina?

Testiryhmä sai eteensä kolme viiniä bratwurstin, pastan ja hollandais-kastikkeen viereen (huom. vain niukasti mietoa sinappia, sillä viini ja etikkapohjaiset tuotteet eivät ole kavereita):

Riesling Letzenberg Cuveé Jean-Baptiste (14,98 €)

Riesling Grand Cru Muenchberg (19,20 €)

Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle 2002 (29,90 €)

Letzenbergin Riesling (2007) on väriltään ohuen hailakka, mutta tuoksu lupaa hyvää: kevyet kukat vilisevät nenässä. Maku on hento ja ohuehko, mutta sopii kevääseen. Bratwurst kaipaisi kuitenkin aavistuksen lisää vastusta. Yhdistelmä ei ole kuitenkaan hullumpi.
Suorsa: 90; Berglund-Rintahuumo: **** (hinta-laatusuhde 1) . Dosentin pisteet 89.

Riesling Grand Cru Muenchberg (2006) on väriltään vielä lähempänä väritöntä, jos mahdollista. Tuoksussa on mineraaliöljyä ja kevään tuloa.  Kuiva maku on tyylikkään ryhdikäs ja tasapainoinen. Karviaismarjaa. Viini on mainio, mutta bratwurstia saisi haastaa enemmän.
Suorsa: 91; Berglund-Rintahuumo: ***** (hinta-laatusuhde 1) . Dosentin pisteet 90.

Trimbach Pinot Gris Réserve Personnelle (2002) sai testiryhmää heräämää. Rieslingin jälkeen reilusti kypsyneempi pinot gris on vahva juttu. Viinin tumman kellan-vihreä väri ja roteva tuoksu ovat kuin pajupillin soitto kevään tulolle. Tuoksussa on kevään kukkaa (kielo?). Vuoden 2002 (!) viini on kypsynyt esiin. Maku on mainiosti tasapainossa, hapot tuntuvat, mutta jäävät piiloon. Syvä ja vahva. Pitkä ja hieno jälki. (Huom: ostaessa kannattaa katsoa, ettei mene sekaisin muiden Trimbachien kanssa)
Suorsa: 91; Berglund-Rintahuumo: ***** (hinta-laatusuhde 0) . Dosentin pisteet 91.

Entä muita vastaavia?
André Stentz Riesling (16,78 €), vaalean keltainen, mieto tuoksu. Aromikas, sopivan hapokas ja tasapainoinen. Sopii myös kermaisen lohimedaljongin seuraksi.
Suorsa: 90; Berglund-Rintahuumo: **** (hinta-laatusuhde 0) . Dosentin pisteet 89.

Jälkiruoka
Château Rayne Vigneau (21 €) nosti esiin jo juhlamieltä. Keltainen väri ja niukan rusinainen tuoksu eivät vielä paljasta kaikkea. Maku on täyteläinen ja makea. Kypsää aprikoosia, viikunaa ja rusinaa. Tämä on sellaisenaan herkku.
Suorsa: 92; Berglund-Rintahuumo: ***** (hinta-laatusuhde 2) . Dosentin pisteet 92. 

Loppusaldo
Elsassin riesling-ryhmä on tyylikkään laadukas, mutta aavistuksen hento. Riesling-bratwurst yhdistelmä on hieno keksintö, joka sallii myös olut-variaation sitä haluavilla. Pieni kysymys on laadukkaan riesling-viinin hinta, joka kipuaa 9-15 euron asteikon ohi harmittavasti. Vapun kunniaksi kannattaa kuitenkin unohtaa määrä ja panostaa hyvään viiniin. Jälkiruokaviiniä ei kannata unohtaa, sillä se kruunaa aterian.

Mainokset

Written by latvus

27.4.2010 klo 21.52

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: