Latvus

Kari Latvuksen blogi kirkosta ja yhteiskunnasta

Heprean kurssi 2010-2011 (loppukommentit lisätty)

leave a comment »


3.9.2010 Helsinki

Tervetuloa opiskelemaan hepreaa. Tee olosi mukavaksi ja nauti matkasta. Heprean opiskelu on helppoa, pääset varsin nopeasti käsiksi uuden kielen olemukseen ja keskeisiin piirteisiin. Ensialkuun oudolta kuva-arvoitukselta näyttävä Biblia Hebraican sivu aukeaakin elämään aivan uudella tavalla.

Tämän sivun tarkoituksena on muistuttaa, joistakin keskeisistä asioista ja auttaa löytämään tietoa.

Kaksi tärkeää elektronista apuvälinettä ovat—Heprean opiskelun kotisivu ja Hemmo 

Tämä sivu tarjoaa myös mahdollisuuden kysyä ja kommentoida. Halutessasi voit käyttää nimimerkkiä.

8.9.2010

Tänään sitten pästiin asiaan ja ensimmäiset syksyn 2010 oppitunnit on pidetty. Teemana konsonantit; ensi tunnilla tulevat mukaan vokaalit ja katsomme vielä transkriptiota.

Heprea ei ole enää täysin salattu kieli. Muutama sana löysi jo merkityksen.

16.9.2010

Heprean opetusta ja opiskelua takana puolitoista viikkoa. Molemmissa ryhmissä reilut 30 osallistujaa ja tekemisen meininki on reipas. Tähän mennessä tulisi olla hallussa konsonantit, vokaalit. Uutena asiana on työn alla parhaillaan nominit. Takana on 3×3 oppituntia.

Onko tahti sinulle liian kireä ja juuri sopiva? Päätellen keskiviikon ”pikkukokeesta” on valtaosalla aakkoset hallussa kohtuullisesti, monelle tsemppi on tarpeen. Kun jatkossa lappaa uutta asiaa joka kerralla, niin tässä on kirikierroksen kohta, jos kirjainten tunnistaminen tekee tuskaa.  Luulen, että vauhti on sopiva sillä edellytyksellä, että osallistuu aina opetukseen ja tekee aina läksyt. Tuon tyylin pitäminen kuullostaa sekä kohtuulliselta että säntilliseltä.

Miten nykyelämän keskellä opiskelija voi elää säntillisesti kolmen periodin ajan (3×7 viikkoa)?

8.10 2010

Ensimmäinen periodi alkaa kallistua loppupuolelle. Keskiviikkona tulla napsahti mukaan omistamista ilmaiseva status constructus. Kielen pelimerkejä on siis tarjolla jo hyvä joukko ja kun ensi viikolla mukaan tulee paljon pikkusanoja ja mm. prononominit ynnä prepositiot, niin käännettävien tekstien kirjo kasvaa selvästi.

Maanantaina 11.10. tunnit pitää ryhmässäni Marketta Liljeström. Olen esitelmämatkalla Göteborgissa.

8.11.2010

Ensimmäinen periodi oli ja meni. Tulokset puhukoot puolestaan sillä kahdessa ryhmässä 51 opiskelijaa osallistui ensimmäiseen välikertaukseen. Relusti yli puolet naputti kokeesta vitosen ja uusintaa tarjotaan vain yhdelle. Hienosti tsempattu koko porukalta.

Ja osa tulee vielä tiedkuntatentin kautta suoraan rästitenttiin: tsemppiä myös siihen.

Toisen periodin tunnukset: Heprean on helppoa! On, on! Periksi ei anneta! Ei toki!

18.12.2010

Heprean toisen periodin lopussa oleva toinen välikertaus on nyt korjattu lauantain iloksi ja hyvältä saldo näyttää. Tenttiin osallistui 42 opiskelijaa (ensimmäisessä välikertauksessa 51). Paljon on tehty töitä ja opittu. Mieltä ilahdutti yhtä lailla jokaisen edistyminen on sitten tuloksena vitonen tai ykkönen. Lisävauhtia hakee tentissä olleista ma/ke ryhmäläisistäni (ryhmät 2 ja 3) vielä kaksi. Pienellä panostuksella ja helmikuun rästitentin myötä uskon kaikkien hanskaavan homman kuntoon.

Heprea on helppoa ja mielenkiintoista!

Aikomukseni on alkuviikosta ma/ti käydä laitoksella kirjoittamassa virallinen lista ilmoitustaululle.

Seuraavassa periodissa joulun jälkeen on vielä paras edessä: pääsemme teksteihin ja luemme Genesistä ja Deuteronomiumia.

Toisesta periodista on vielä sanottava, että kyllä marras-joulukuu on ilmaston ja työmäärän takia tiukka rasti kaikille ja siihen osuu vielä suurin kielioppi rysäys. Marras-joulukuu oli myös minulle rasittava, kun sen sotki yhtäältä viikon työmatka ja sen jälkeen toisaalta sitkeä  flunssa. Tämän kaiken selvittäneille hatunnosto: upea suoritus!

17.3.2011/Heprean peruskurssi (kolmen periodin ryhmät) 2010-2011: loppukommentit

Tämän talven osalta heprean peruskurssi on valmis, luvut luettu, loppukertaus pidetty ja tulokset nähtävillä. Tulos on paras moneen vuoteen, jos mittarina on kurssin suorittaneiden määrä ja arvosanat. Loppukertaukseen osallistui kolmessa ryhmässä yhteensä noin 90 opiskelijaa joista liki kolmannes saavutti korkeimman arvosanan ja yli puolet joko arvosanan 5 tai 4. Tätä hurjaa saavutusta enemmän iloitsen siitä, että tässä noin 90 opiskelijan ryhmässä vain yksi joutuu uusimaan tentin. Saldo tulee vielä kasvamaan koska rästitentit 1.4. ja 20.5. sekä II kesätentti ovat mahdollisuutena niille, jotka eivät päässeet loppukertaukseen.

Muutama huomio tästä vuodesta.

Ensinnäkin nyt toteutettu läsnäolovelvoite (läsnäolon kontrolli ja korvaavat tehtävät yli kolmen poissaolon takia) on ilmeisesti tukenut opiskelua suotuisasti. Ainakin tämä ensimmäinen kokeilu on tuonut tosi hyvä tuloksen ja opiskelijapalautteessa asiaa on pidetty hyvänä.

Toinen seikka: monen opiskelijan antama palaute korosti lyhyiden eksegeettisten analyysien merkitystä 1-2 periodin aikana. Tätä puolta aion kehittää jatkossakin, koska sen merkitys on suuri opiskelumotivaation ylläpitämisen ja yleisen mielenkiinnon takia. Kolmannessa periodissa Raamatun tekstit ovat sinällään tuomassa mielenkiintoa. Myös opiskelijoiden omat analyysit ja niistä nousseet keskustelut ovat saaneet laajan ja positiivisen palautteen. Niissä tulee myös esiin opiskelijan oman tekemisen osuus oppimisessa. Nekin jatkuvat.

Kolmas seikka: anna palaa! Osaat nyt heprean perusteet ja tätä taitoa kannattaa pitää yllä. Tämä onnistuu parhaiten opiskelemalla lisää tekstejä ja VT:n kursseja. Näiden lisäksi uudet tietokoneohjelmat (Accordance ja Bibleworks jne) takaavat sen, että voit palata teksteihin helposti ja saada niiden avulla tarvitsemiasi perustietoja tekstistä.

Neljäs asia: suunnitelmissani on aloittaa syksyllä 2012 graduseminaari alkukertomuksista (tai Genesis kokonaan). Seminaarin pohjalta toivon voivani toimittaa tämän alueen suomenkielisen kommentaarin. Graduseminaarin opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua myös kommentaarihankkeeseen.  Jos olet siitä kiinnostunut niin ehdit mukaan kun suoritat lukuvuonna 2011-2012 aineseminaarin (proseminaari).

Onneksi olkoon vielä kerran kaikille hyvin suoritetusta urakasta. Hyvää paastoa ja sitä seuraavaa Pääsiäisjuhlaa!

terv.

Kari

Mainokset

Written by latvus

3.9.2010 klo 10.19

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: