Arkkihiippakunnan piispanvaali: vaalitulosta voi jo uumoilla


Arkkihiippakunnassa on meneillään piispanvaali. Ehdokkaiden vaalisivut on avattu ja ensimmäinen vaalipaneeli on pidetty (tässä linkki paneeliin). Millaiselta asetelmat näyttävät matkan päästä ja ruudun takaa?

Ihan ensiksi on todettava ensimmäisen vaalipaneelin ja esittelyjen jälkeen, että Turkuun valitaan osaava piispa. Kaikki neljä ehdokasta kykenevät tuomaan oman vahvan panoksensa hiippakuntaan, kuka sitten tuleekin valituiksi.

Turun arkkihiippakunnan piispanvaalin ensimmäinen vaalipäivä on 5.11. ja ehdokkaita on neljä:

Jouni Lehikoinen, Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra, rovasti, TM, synt. 1961
Heikki Arikka, Malmin seurakunnan kirkkoherra, TM, synt. 13.12.1971
Kaisa Huhtala, Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra, TL, synt. 20.6.1963
Mari Leppänen, Turun arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani, FM, TM, s. 26.9.1978

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalissa äänioikeutettuja on kaikkiaan 1192, joista puolet pappeja ja puolet maallikkoja.

Ensimmäinen paneelikeskustelu ei tuonut esiin ratkaisevia eroja ehdokkaiden välillä. Kaikki osaavat tuoda asiansa hyvin esiin ja yhdistäviä asioita on runsaasti. Yhteinen ja polttavakin kysymys on se, miten piispa voi tukea paikallisten seurakuntien toimintaa niukentuvien talousresurssien aikana ja viedä kirkon kohti ydinkysymyksiä. Erityisesti monet pienet seurakunnat ovat suurten kysymysten edessä.

Avioliittokysymys ei näytä nousevan jyrkäksi vedenjakajaksi ainakaan vaalin alussa. Arikka ja Huhtala peesaavat arkkipiispa Luoman linjalla (pidättyvä samaan sukupuolta olevien parien vihkimiseen, mutta on valmis virkauran aikana seuraamaan kirkon päätöksentekoa, jos ratkaisu syntyy) ja vetäytyvät ottamasta kantaa asiaan. Tiukimmin perinteistä avioliittonäkemystä liputtaa Lehikoinen ja Leppänen puolestaan on varovaisen valmis uudistuksille piispojen moniäänisen keskustelun suunnassa.

Kolme yleisempää huomiota

Menneiden vuosikymmenien aikana piispat tulivat yliopistosta ja yleisemmin akateemisesta maailmasta. Tuolta suunnalta tulee yhä harvemmin kirkon johtoon osaavia kandidaatteja. Nyt ehdokkaista kolme on kirkkoherroja ja yksi seurakuntien työtä tukeva hiippakuntadekaani.

Vielä ei ole nostettu voimakkaasti esiin piispan sukupuolta, mutta siitä varmasti vielä keskustellaan. Yhtäältä joillekin on vieläkin paha pelko, että nainen on pappi tai piispa. Toisille on selvää, että naisille on erityisen suuri tilaus juuri nyt. Kirkossa yksi pääsky Espoossa ei vielä tee kesää.

Turussa on kahdesti valittu hiippakuntadekaani piispaksi (Kantola ja Kalliala). Mahtaako linja jatkua?

Kannattajat

Viime vuosien piispavaaleissa ehdokkaiden nettisivut ovat olleet erityisen tärkeitä informaation jakajia. Niillä voi esittäytyä ja niillä voivat kannattajat reilusti tukea ehdokasta. Useissa vaaleissa äänioikeutettujen kannattajien nimilista on ollut selkeä ennuste vaalituloksesta.

Nettisivujen perusteella voi tehdä seuraavan laskelman.
Heikki Arikka, 72 äänioikeutettua kannattajaa,
Jouni Lehikoinen, 99 äänioikeutettua kannattajaa,
Mari Leppänen, 126 äänioikeutettua kannattajaa ja
Kaisa Huhtalan kannatussivuilla ei kerrota tietoja kannattajien määrästä, mikä antaa viitteen pienehköstä kannattajien määrästä. Huhtalan tukijoukosta kerrottiin, että tukijalistaa ei ole haluttu laatia. Minimissään tukijoita on 30, joka vaaditaan ehdokkuuteen.
(tilanne 7.10.2020; jos laskelmissa on virheitä, niin toivon niistä palautteen. Kiitos!)

Noin kolmannes äänestäjistä on siis jo ilmaissut kantansa; harvemmin yli puolet äänestäjistä kertoo kantaansa. Nykytilanne antaa tulevasta vaalista jo kohtuullisen suuntaa antavan ennusteen, vaikka virhemarginaali on vielä kohtuullisen suuri.

Taustat

Ehdokkaissa ja kannattajien profiileissa tulee esiin joitakin muutoinkin tunnettuja seikkoja.

Jouni Lehikoisen taakse on kerääntynyt merkittävä joukko konservatiivisiksi tunnettuja äänestäjiä. Lehikoinen on ollut kuntavaalissa Keskustan ja Kristillisdemokraattien ehdokkaana. Heikki Arikka on megasuuren helsinkiläisen seurakunnan kirkkoherra, tunnettu Kokoomus-taustastaan ja kannattajissa on kokoomuslaisia äänestäjiä. Mari Leppäsen tukijoita on vaikeampi määritellä suoraan, sillä Leppäsen oma tausta on vanhoillislestadiolaisuudessa, josta Leppänen on kasvanut ulos, mutta kannattajien joukossa on myös kirkon uudistusmielisiksi koettuja ja Hiljaisuuden ystävien joukkoja. Leppänen on ollut Keskustan ehdokkaana ja kunnanvaltuutettuna. Porilainen Kaisa Huhtala on profiloitunut eri tavoin ajattelevien välisten yhteyksien edistäjänä, mutta tukijoista ei ole tietoa.

Miten käy vaalissa?

Erot eniten äänioikeutettuja kannattajia ilmoittavien ehdokkaiden välillä eivät ole järin suuri absoluuttisissa kannattajien määrissä, mutta prosenteissa erot ovat jo merkittäviä. Jos nyt esillä olevat määrät heijastavat vaalin ensimmäistä äänestystä, niin kukaan ei tule valituksi ensimmäisellä kierroksella. Vahvimmat kandidaatit tällä hetkellä toiselle kierrokselle ovat Mari Leppänen ja Jouni Lehikoinen. Seuraavat viikot näyttävät, miten vaalin lähestyminen vaikuttaa asetelmaan.

PS kuluttajasuojan mukainen tiedote: kirjoittaja ei ole kenenkään ehdokkaan tukija; kirjoitus ei ilmaise myöskään Kirkkohallituksen näkökulmia vaan on henkilökohtainen analyysi.

EDIT. 9.10. klo 19.20 lisätty Lehikoisen osalta tieto rovastin arvosta ja KD aktiviteetista. Leppäsen osalta lisätty osallistuminen Keskustan listoilla kuntapolitiikkaan.

Yksi vastaus artikkeliiin “Arkkihiippakunnan piispanvaali: vaalitulosta voi jo uumoilla

  1. Leppänenkin on ollut poliitisissa luottamustehtävissä. Kesk ?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s