Te olette maan suola, maailman valo


Evankeliumi Matt. 5: 13-16
Saarna 21.10.2018 Käpylän kirkko
Kari Latvus

Jeesus sanoo: ”Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää mihinkään: se heitetään menemään, ja ihmiset tallaavat sen jalkoihinsa.

Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.”

Intro
Hyvät ja pahat uutiset: onko maailma pois tolaltaan? Missä ovat kristityt kaiken keskellä? Olemmeko vaiti vai tulemmeko esiin?

 

Uutiset ympärillämme

Ristiriitaiset viestit täyttävät median, sillä yhtäältä kuuluu paljon hyviä uutisia:

elämme pidempään, olemme terveempiä Suomessa, maailman köyhien määrä on vähentynyt puoleen (kun mittarina on 1,5$/päivä), Euroopassa on pisin rauhanjakso ikinä, Eurooppa ja koko maailma vauraampi kuin koskaan.

Toisaalta perinteiset yhteiskunnan tukipilarit ovat vaarassa, sillä varallisuuserot kasvavat myös Suomessa mutta monissa länsimaissa tätäkin enemmän, monen kokemus demokratiasta on väljähtynyt, päätöksenteossa on jopa valtavan isoja asioita äänestetty valheellisen informaation varassa (brexit, USA:n presidentinvaalit).

Aivan viimeksi on puhuttu paljon ilmastosta ja sen muutoksesta. Asiantuntijoiden mukaan nyt on tehtävä iso muutos kulutustottumuksissa ja yhteiskunnan monissa perusratkaisuissa, sillä parin vuosikymmenen päästä olemme astuneet peruuttamattomasti sellaisen rajan yli, josta ei ole enää paluuta: hiilidioksidin määrä ilmakehässä on niin suuri, että sen seurauksena maapallon ilmasto muuttuu radikaalisti.

Näiden uutisten, pelkojen ja toiveiden keskellä evankeliumi avaa meille kolme tärkeää näkökulmaa.
Ne kolme seikkaa ovat
– mitä on valona ja suolana oleminen?
– kenestä tekstissä puhutaan?
– mikä on Jumalan valtakunnan vaikuttamisen ydin?

 

  1. Valona ja suolana

Jeesuksen sanat tämän keskelle ovat:
Te olette maan suola.
Te olette maailman valo.

Elämä ja kasvit tarvitsevat valoa tullakseen toimeen. Siis ollakseen olemassa. Valo ja erityisesti auringon valo on elämän perusta.

Ilman suolaa ihminen menehtyisi pian ja kehomme tarvitsee sitä. Jeesuksen aikana ei kenelläkään ollut tietoa tai perehtyneisyyttä ihmisen fysiologiaan vaan sanat viittaavat toiseen suuntaan:

Suola tarjosi kuitenkin kaksi tärkeää ominaisuutta jo Jeesuksen aikana: ruoka säilyi ja siihen tuli makua.

Te olette maailman valo. Pimeässä valo tarjoaa mahdollisuuden tietää suunnan, varoa ansoja ja vaarallisia esteitä. Ilman valoa pimeä tekee ihmisistä hapuilijoita ja suuntavaistonsa menettäneitä.

Lause valona ja suolana olemisesta on iso kutsu tai haaste vaikuttaa, olla läsnä ja olla esillä. Jeesus ei siis kehota menemään piiloon, vaikenemaan vaan nousemaan esiin ja vaikuttamaan.

 

  1. Kenestä puhutaan?

Kun puhutaan vaikuttamisesta, niin yleensä katsotaan johtajiin ja yhteiskunnan eliittiin. Mutta Jeesus toimii tässä toisin. Hän ei sano, että hyvät johtajat ovat elämän valo ja suola.

Mutta Jeesus toimii tässä toisin. Hän ei sano, että hyvät johtajat ovat elämän valo ja suola.

Jeesus ei vetoa päättäjiin.

Jeesus puhuu kansalle, siis kaikille etsijöille ja kysyjille, jotka olivat tulleet häntä kuulemaan. Tarkkaa ottaen Matteuksen evankeliumissa mainitaan kyllä Jeesuksen seuraajat hetkeä aiemmin, mutta evankeliumin sanat kohdistuvat kansaan. Siis niihin jotka seurasivat Jeesusta, miettivät Jeesuksen sanomaan, niihin jotka saattoivat esittää kysymyksiä ja pohtia monia asioista.

Siis tälle sekalaiselle joukolle Jeesus sanoo: te olette maan suola ja valo!

Mekään emme voi kadota sen taakse, että hoitakoon päättäjät, sillä juuri meille heitetään sama haaste olla maan valo ja suola.

Ei siis tulla tai ryhtyä suolaksi ja valoksi vaan olla suola ja valo. Miten se tapahtuu?

 

  1. Mikä on Jumalan valtakunnan ydin?

Jumalan valtakunnan ydin, siis maan suolan ja maailman valon ydin, on kirjattu juuri päivän evankeliumia ennen. Siinä Jeesus nimeää ja julistaa onniteltaviksi köyhät, murheelliset, kärsivälliset, oikeudenmukaisuutta etsivät, toisia armahtavat, puhdassydämiset ja rauhantekijät.

Armon välittämisessä ja oikeudenmukaisuuden janoamisessa on voima, joka tekee meistä kaikenlaisista Jeesuksen seuraajista maan suolan ja maailman valon.

Tässä on Jumalan valtakunnan ydin ja salaisuus: armossa ja oikeudenmukaisuudessa.Armon välittämisessä ja oikeudenmukaisuuden janoamisessa on voima, joka tekee meistä kaikenlaisista Jeesuksen seuraajista maan suolan ja maailman valon.

Millaisia uutisia kuulettekin tänään tai miten suuria haasteita nouseekin esiin, niin me olemme Jumalan valtakunnan merkkejä ja todeksi eläviä.

Jumalan valtakunnan olemassaolo ja vaikutus ei ole jokin Jumalan taikatemppu, joka tapahtuu itsestään. Pane siis itsesi peliin!

Toisaalta kyse ei ole vain ihmisten tahtomisesta ja tekemisestä. Kysymys ei ole vain ihmisten yrittämisestä.  Muista siis, että Jumalan valtakunnan toivo ja voima ylittää meidän arkemme rajat.

Sen tähden:
Jeesus sanoo iloisesti ja rohkaisevasti: juuri te olette maan suola ja maailman valo.
Siis sisaret ja veljet, janotkaa oikeudenmukaisuutta, eläkää armosta, armahtakaa ja olkaa rauhantekijöitä.

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s