Tuleeko Espoon piispanvaalissa toinen kierros?


Espoon piispanvaali lähestyy hyvää vauhtia ja ehdokkaita on kuultu eri medioiden kautta. En ole äänioikeutettu, mutta vanhan kotihiippakuntani asiat luonnollisesti kiinnostavat edelleen. Vaaliasetelmasta nousee esiin muutama seikka.

Äänestäjien kannalta on eduksi, että tarjolla on useita ehdokkaita ja ehdokkaiden välillä on selkeitä eroja. Kaisamari Hintikka, Juhani Holma, Leena Huovinenja Sammeli Juntunenmuodostavat mielenkiintoisen nelikon, jossa löytyy myös särmää. Erot näkyvät sukupuolessa, persoonien erilaisuudessa ja työhistoriassa. Erilaisuus nostaa esiin yhdistelmän asioita, joita tulevalta piispalta toivotaan ja tarvitaan.

Yksi iso jakolinja on sukupuoli. Piispakunnassa ei ole naisia tällä hetkellä ja jotta päästäisiin tasapainoon, on jokaisen vaalin yhteydessä syytä keskustella vähemmistössä olevan sukupuolen esiinnostamisesta. Naisen valintaan on jo tämän vuoksi hyviä perusteita.

Myös teologiset ja käytännölliset linjaukset nelikossa nostavat esiin eroja. Vaalipaneelissa suurin erottava linja löytyi avioliittoteemasta, kuinkas muuten. Hintikka ja Huovinen ovat valmiit vihkimään kaikki parit, Holma ja Juntunen eivät. Tämän linjauksen takaa löytyy yleensä erilaiset tavat lähestyä Raamattua, kirkon perinnettä ja arkista elämää. Näitä puolia vaalipaneelit eivät kyllä kovin hyvin avanneet yksityiskohtien osalta.

Vaalin ennuste?

Entä miltä näyttää vaalin ennuste, kun aikaa vaaliin on osapuilleen viikon päivät? Usein vaaliasetelmasta saa kohtuullisen hyvin käsityksen tarkastelemalla lehdissä tai nettisivuilla olevia äänestäjien kannattajalistoja. Ne toimivat käytännössä ennakkoäänestysilmoituksina, vaikka eivät olekaan sitovia lupauksia. Niitä voisi verrata eräänlaiseen gallupkyselyyn.

Ehdokkaiden nettisivuilla on näkyvissä seuraava tilanne lokakuun alussa.
Juhani Holma 49 äänestävää kannattajaa
Sammeli Juntunen 45 äänestävää kannattajaa
Kaisamari Hintikka 110 äänestävää kannattajaa.

Leena Huovisen sivulla ei ole ilmaistu äänestävien kannattajien määrää, joten tältä osin tilanne jää avoimeksi. Laajassa listassa on sekä äänestäjiä että muita kannattajia. Kuulemani arvio oli, että tuossa listassa olisi noin 35 äänestävää kannattajaa. Kyse on kuitenkin vain arviosta, jota Leena Huovisen kannattajat eivät osanneet tarkentaa tai vahvista

[Jos Leena Huovisen kannattajamäärä on jotain muuta, niin toivottavasti asiasta tulee korjaus tukiryhmältä.

EDIT: Leena Huovisen kampanjatiimi kertoi, että tukilistoissa on noin 40 äänestävää kannattajaa]

Lukumäärissä herättää oikeastaan huomiota se, että Hintikkaa lukuunottamatta ehdokkaiden taakse ei ole tullut kovin suurta kannatusta. Kolmekymmentä nimeä vaaditaan jo ehdokkaan asettamiseen, joten nelosella alkavat kannatuslistat ovat siihen nähden pieniä.

Äänioikeutettuja on yhteensä 942. Jos yllämainitut luvut laskee yhteen, niin äänioikeutetuista kantansa kertoo noin 25%. Lukeman ei ole kovin suuri, mutta nettikyselynä kertoo suunnasta. Jos lukujen perusteella katsoo prosenttijakaumat, niin Kaisamari Hintikka ei olisi kovin kaukana ensimmäisen kierroksen maagisesta 50% rajasta. Ei siis ole mahdotonta, että vaali ratkeaisi ensimmäisellä kierroksella.

Vaalista tulee mielenkiintoinen, mutta oma veikkaukseni on, että toinen kierros tarvitaan ja Kaisamari Hintikka lähtee vaaliin vahvana ennakkosuosikkina.

päivitetty Huovisen kannattajatiedot 4.10. Klo 10.23

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s