Suomen historia ja tulevaisuus


Suomen valtion olemassaolo on suuri ja positiivinen ihme. Sen lisäksi siinä näkyy pitkä ja määrätietoisen politiikan ja tekemisen tulos: Suomea on tahdottu tällaiseksi, vapaaksi pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi.

Asema ja muutokset
Suomen paikka idän ja lännen välissä on haastava. Suomen yli on totuttu kävelemään ja suuremmat niin idästä kuin lännestä ovat aina etsineet omaa etuaan.

Suomi on ollut taitava myös puolustamaan omaa etuaan ja ajamaan asiaansa. Kahdesti Venäjä/Neuvostoliitto on ollut suuressa sekasorron tilassa ja molemmilla kerroilla on Suomi tietoisesti päässyt edistämään omaa asiaansa: 1917 itsenäistymisen aikaan Venäjällä oli meneillään siirtymä tsaarin vallasta kommunismiin ja 1992 Suomi aloitti EU-jäsenyysneuvottelut kun kommunismi romahti.

Kumpaakaan askelta pois Venäjän/Neuvostoliiton valtapiiristä itänaapuri ei olisi Suomella tarjonnut.

Turvallisuustakuut
Liittyessään 1995 EU:n jäseneksi Suomi kuvitteli, että Venäjän/Neuvostoliiton uhka olisi poistunut ja että pelkkä taloudellinen liitto länteen riittäisi. Jälkikäteen ajatellen Suomen olisi tullut liittyä samalla kertaa myös eurooppalaiseen puolustusjärjestelmään.

Venäjän toimet Krimillä antavat selvän kuvan siitä, että suurvallan toimia eivät rajoita ylevät periaatteet, lait tai sopimukset vaan se toimii suvereenisti mielivaltansa mukaan, jos tilanne sallii. Sama pätee myös Yhdysvaltoihin.

Tulevaisuus
Venäjän toimet Krimin laittomassa anastamisessa Ukrainalta antavat aiheen Suomen tulevaisuuden harkintaan turvallisuuspolitiikan osalta. Viro on Venäjän rajanaapurina Naton jäsen. Ilman tätä tukea Viron itäosan tilanne olisi erittäin huolestuttava.

On mahdollista, että Venäjän toimet Krimillä nopeuttavat prosessia, jossa sekä Ukraina että Suomi liittyvät kiinteämmin osaksi eurooppalaista puolustusjärjestelmää. Syyt ovat ilmeiset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s