Omat hyvät vankilat


 

Rajuin ja pysäyttävin lause, jonka olen viime viikkoina lukenut tai kuullut on sunnuntain Helsingin Sanomissa (5.10.2013 C 27). Henrik Suihkonen laukaisee elämää suuremman väitteen: ”Pahinta, mitä ihmisen luovuudelle voi tapahtua, on asuntolaina.” (tässä linkki juttuun)

Onko pahaa, jos on vakituinen palkkatulo, oman asunnon maksamista vuodesta toiseen, elämän päätyminen sellaisille urille, jotka toistavat samaa maisemaa ja estävät katsomasta seuraavan kulman taakse?

Ehkä. Kun on maksanut kiltisti asuntolainansa ja hakeutunut vakituista kuukausituloa tuottaviin töihin, niin ajatusta on vaikea niellä.

Mutta. Kyllä Henrik Suihkosen ajatuksessa on myös perää. Elämisen varmuus tappaa nopeasti uudet löydöt ja ainakin osaltaan leikkaa etsimisen vimmaa. Ja jos ei etsi, niin ei myöskään löydä.

 

Yksilö

Jos ajatusta jatkaa askeleen edemmäs, niin samoin kuin asuntolaina, toimivat myös kaikki elämän varmuusjärjestelmät innovaation hiekkana ja hidasteena. Liian hyvä palkka työstä, joka vie mielen ja sielun, on turmioksi. Liian suuret suomalaiset lakiviidakot ansiosidonnaisen työttömyysturvan ympärillä estävät terveen yrittämisen ja uudet alut.

 

Kirkko

Jos asuntolainan kuukaudesta toiseen jatkuva ja ihmisen palkkatyöhön sitova suhde on innovaation turmio, niin miten se ei olisi sitä myös yhteisössä? Kirkossa myös?

Hyvät verotulot ja ylilaajat rakennukset ovat osa kirkon kultaista innovaatiovankilaa. Kun innovaatio kirkossa vähenee, niin vanhoilla löydöillä pärjää aikansa, mutta kukoistuskaudet vähenevät.

 

Silti

Ja kuitenkin olen myös huolissani vakituisen työn menettämisen jälkeen puolipäivätyöläisenä rahan niukkuudesta, tulevaisuuden epävarmuudesta ja

kituliaaksi kääntyvästä eläkkeestä.

Ja tietenkin asuntolainasta, jota pitää maksaa.

Onhan tässä osa-aikaisen merimiespastorin ja free lance teologin elämässä epävarmuutta ja suunnan etsimistä. Ja juuri siihen se Henrik Suihkosen lause taisi yllyttää.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s