Jumala kiihdytyskaistalla


Radion aamuhartaus torstai 27.6.2013
Dosentti, pastori Kari Latvus, Järvenpää

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Kultarannassa pidetyssä turvallisuuspolitiikan seminaarissa, että Suomessa ja ylipäänsä Euroopassa eletään parhaillaan suurta murrosta.

Niinistö pohti puheessaan, että ”kukaan meistä ei pysty sanomaan, missä maailman mahti makaa parinkymmenen vuoden kuluttua. Aiemmin läntinen raha puhui, nyt läntinen velka kahlehtii. Se on valtava muutos, jos on tottunut paukuttamaan nuijaa ja nyt huomaa olevansa nuijan alustana.” Näin siis presidentti Niinistö puheessaan.

Moni muukin talouden ja maailmanpolitiikan pohtija on todennut, että isot mannerlaatat ovat nyt liikkeessä. Millainen muutos lopulta on ja mihin se johtaa, on vielä epäselvää. Parin vuosisadan kehityskaaressa saattaa olla edessä tavallista isompi käänne.

600:1-2

Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan

olemme kaikki hiljaa kätketyt.

Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan,

yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.

 

Jos ahdistuksen tie on edessämme,

myös silloin Kristus meitä kuljettaa.

Annamme Isän käsiin elämämme.

Hän itse meille rauhan valmistaa.

Kuva uskosta, Jumalasta, kirkosta ja lähimmäisestä on notkeasti heijastanut tätä mennyttä kehitystä. Jumala on puettu aina tilanteen mukaiseen asuun. Amerikkalainen teologi, Harvardin yliopiston emeritusprofessori Harvey Cox on vastaavalla tavoin osoittanut, että myös kirkolla on edessään tavallista suurempi käänne. Coxin mukaan elämme murroksessa, josta nousee esiin uudenlainen kuva Jumalasta. Sen myötä tulevaisuuteen kuuluu vähemmän varmuutta ja enemmän matkalla oloa.

Mutta mikä on ollut se kestotrendi, johon presidentti Niinistön mukaan on tulossa suuri käänne?

Läntisen maailman, erityisesti Euroopan, kehityskulku on ollut kahden vuosisadan ajan vaikuttava. Edes kaksi raastavaa maailmansotaa eivät ole saaneet kehitystä pois raiteiltaan. 1800-luvun alussa tapahtui ratkaiseva käänne. Napoleonin sotien jälkeen Euroopassa elettiin myös vaivassa ja puutteessa, mutta uuden paratiisin tarjosi teollistuminen. Toinen toisensa merkittävämpiä asioita kyettiin yht’äkkiä tuottamaan teollisuuden avulla ja se kasvatti pikavauhtia kaupunkien väkilukua, mutta myös loi kaupunkien köyhälistön.

Samaan aikaan tarvittiin yhä kiihkeämmin voimavaroja ja luonnonrikkauksia. Niitä tarjosivat siirtomaat, joita surutta hamuttiin erityisesti Afrikassa ja Aasiassa. Ihmisen hinta siellä oli sitä vastoin lähes mitätön.

Citius, altius, fortius – siis nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin ovat peräisin olympian aatelistalta, mutta ne ovat myös leimanneet kahden vuosisadan kilpajuoksua maailmassa.

Mutta entä sitten Jumala? Ja kristillinen usko? Onko Jumala saanut olla rauhassa kaikesta tästä kiihdytyskaistalla ajamisesta?

Osuva esimerkki on lähetysaate ja kirkkojen lähetystyö. Ajan henkeä on heijastanut kristillinen lähetystyö, joka syntyi ja kasvoi kolonialismin serkkuna. Lähetys on kulkenut yhtä jalkaa siirtomaavallan kanssa, mutta pyrkinyt koko ajan pitämään esillä omaa asialistaansa. Lähetys on vienyt sanomaan Kristuksesta, mutta kyllä kielenkäyttöön on tarttunut myös sellaisia ilmauksia kuin koko maailman voittaminen ja valloittaminen Kristukselle.

Valloituspuheet ja niihin liittyvä asennemaailma ovat myös siirtäneet aika ajoin lähetystyöhön jotakin siitä mentaliteetista, joka on liittynyt siirtomaiden hamuamiseen tähtäävään  poliittiseen maailmaan.

Evankeliumin edustajina ovat usein toimineet ne, joilla on ollut suuri vauraus ja jotka ovat edustaneet valtaa eri tavoin. Muut kansat ja erityisesti köyhemmät kansat ovat olleet usein kohteita.

Perinteisen kolonialismin aika on kuitenkin nyt suurelta osalta ohi ja samalla tavoin lähetystyö on yhä selvemmin oppinut etteivät lähetyskentät ole valloitettavia maita ja maailman kansat käännytettäviä ihmisiä.

Sen sijaan yhä enemmän lähetystyössä on opittu puhumaan Jumalan lähetyksestä, elämän ja uskon jakamisesta ja vuoropuhelusta.

600:3

Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa,

tyyneksi, lämpimäksi liekki luo.

Valaiset pimeän, voit pelot poistaa.

Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!

Kahden vuosisadan taloudellinen kiihdytysajo on kaupallistanut ja tuotteistanut elämää. Kauppa ja kaupallinen kilpailu hallitsee elämää jatkuvasti yhä syvemmin ja yhä useammalla alalla.

Onko sama asennemaailma siirtynyt myös kristilliseen uskoon? Olemmeko kaupallistaneet ja tuotteistaneet myös uskon, kirkon ja Jumalan? Onko Jeesuksesta tullut osa siistiin muovirasiaan pakattua osta nyt –uskonnollisuutta? Maksa kaksi, saat kolme.
Luterilainen kirkko Suomessa painii vaikean talouden ja hitaasti laskevan jäsenmäärän kanssa. Myös kirkossa nostetaan esiin se, että kirkon brändien tulee näkyä. Lasten kerhoja, menestyvää rippikoulua tai diakoniatyötä nostetaan esiin kuin mainoskylttejä, jotka kauppaavat kirkon huipputuotteita.

***

Hitaammin, matalammalta, heikommin.

Uuden suunnan ja vauhdin hyväksyminen kiihdytyskaistalla ajamisen jälkeen tuntuu pelottavalta, järjettömältä ja kaikin puolin opitun vastaiselta.

Ja kuitenkin kiihdytyskaistan loppuminen kertoo, että loputtoman kasvun ja rikastumisen sijaan tarvitaan uudenlaista asennetta. Ja että sitä pitää etsiä myös kirkossa, joka tottunut vain kasvamaan ja vaurastumaan.

Silloin kirkossa on ehkä myös enemmän tilaa niille, jotka eivät elämässään ja työssään enää jaksa pinnistää nykyisellä vauhdilla vaan läkähtyvät.

Silloin kirkossa on ehkä tarve myös yhä useammalle seurakuntalaiselle, joiden osaamista ja läsnäoloa tarvitaan vastuunkantajina.

Silloin kirkossakin muistetaan, että todellinen evankeliumi ei ole oikean opin puolesta kilpailua vaan Jumalan armon jakamista niiden kesken, joiden voimat ovat käyneet vähiin.

Ehkä murroksessa ei olekaan vain pelättävää vaan enemminkin edessä on jotain hyvää ja siunattua.

600:5

Hyvyyden voiman uskollinen suoja

piirittää meitä, kuinka käyneekin.

Illasta aamuun kanssamme on Luoja.

Häneltä saamme huomispäivänkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s