Luther-säätiö-kirkon on aika lopettaa asiaton vetkutus


Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi TV1:n ykkösaamun lähetyksessä (21.1.12) sen, mikä on harvinaisen totta. Luther-säätiö on käytännössä oma uskonnollinen yhdyskunta. Sen tulisi vetää johtopäätökset tilanteesta ja virallistaa oman yhteisönsä asema.

Luther-säätiön-kirkko on omilla toimillaan jo aikaa sitten ylittänyt sen rajan, joka on kirkkoon kuuluvan herätysliikkeen ja oman kirkon välillä. Erityisesti vihkimällä oman ”niin sanotun piispan” oman järjestyksensä mukaan ja vastoin kirkon järjestystä on ilmaistu oman kirkon perustaminen.

Luther-säätiön-kirkon vs. dekaanin Esko Murron naureskelu Ylen uutisissa asialle kertoo paljon LS-kirkon asenteista: tehdään mitä huvittaa, lähtöä vitkutetaan ja luterilaiselle emokirkolle nauretaan, kun se ei kirkkolaista löydä pykälää, jolla erottaisi oman kirkkonsa perustaneet.

Tähän asti LS-kirkko on varmaankin yhtäältä pelännyt eroa, koska sen myötä paljastuu kuinka piskuisesta uskonnollisesta yhdyskunnasta on kysymys. Toisaalta kirkon kupeeseen nojaamisesta on haluttu saada vielä mahdollinen talousetu omaan käyttöön. Harkinta-aika on nyt kuitenkin loppumassa ja on tekojen aika.

Asiassa on ilmeisesti kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisen mukaan LS-kirkko jatkaa päällekkäispolitiikkaansa ja yrittää elää kirkossa kirkkona viimeiseen asti. Tällöin ev-lut kirkon välineeksi jää ensin erottaa pappisvirasta ne papit, jotka toimivat LS-kirkossa ja sitten harkita muita lisätoimia. Edessä on pitkä ja lihava riita, jonka lopputuloksesta ei ole mitään epäilystä.

Toinen linja on se, johon arkkipiispa Mäkinen viittaasi. LS-kirkko ”vetää omat johtopäätökset tilanteesta ja perustaa oman uskonnollisen yhdyskunnan. Tämän ratkaisun jälkeen olisi mahdollista katsoa millaiset välit LS-kirkon ja ev.lut kirkon välille voidaan löytää – jos ei sisarellisia niin ainakin asialliset.

Jälkimmäisessä ratkaisussa kaikki olisivat voittajia ja kirkkojen rajat ylittävällä Kristuksen seuraajien joukolla yhteensä vähemmän mustelmia. Aika on jo.

 

JK  Asiasta uutisoi myös Ylen uutiset.

2 vastausta artikkeliin “Luther-säätiö-kirkon on aika lopettaa asiaton vetkutus

 1. Latvus kirjoitti:

  ”Luther-säätiön-kirkon vs. dekaanin Esko Murron naureskelu Ylen uutisissa asialle kertoo paljon LS-kirkon asenteista: tehdään mitä huvittaa, lähtöä vitkutetaan ja luterilaiselle emokirkolle nauretaan, kun se ei kirkkolaista löydä pykälää, jolla erottaisi oman kirkkonsa perustaneet.”

  Törmäsin äskettäin Esko Murron nettikommenttiin tuosta Ylen haastattelusta. Siinä hän sanoi, että naureskelu liittyi siihen, että toimittaja kysyi saman kysymyksen jo kolmatta kertaa saman haastattelun aikana. Ylen uutisiin oli valikoitu näistä kysymyskerroista sitten kyseinen kolmas kerta, jonka vastaukseen oli liittynyt jo naurahtelua toimittajan samaa levyä toistavaa toimintaa kohtaan. Konteksti ei ole kuitenkaan kuulijan kuultavissa nauhoitteesta, koska nauhoitteessa on vain pieni pätkä laajaa haastattelua.

  En ilman näyttöä usko, että Luther-säätiöllä on ollut enää aikoihin mitään taloudellista etua siitä, että se toimii niin sanotusti evankelisluterilaisen kirkon kupeessa. Säätiön jäsenistä suurin osa maksaa kirkollisveroa, mutta kirkollisveroista ei mene yhtään rahaa Luther-säätiön toimintaan. Luther-säätiö ei ole enää aikoihin edes käyttänyt evankelisluterilaisten seurakuntien tilojakaan, joten siihenkään liittyviä taloudellisia hyötyjä sillä ei kirkon kupeessa toimimisesta kerry. Väittäisinkin, että nykyisen käytännön syyt ovat jokseenkin kokonaan ei-taloudellisia. Muutan mielelläni kantaani, jos joku kertoo ja osoittaa, mistä taloudelliset hyödyt kirkon kupeessa toimimisesta kertyvät Luther-säätiön kohdalla. Monen muun organisaation kohdalla taloudellisia hyötyjä kirkon sisällä pysymisestä sen sijaan kiistämättä on.

  ”Asiassa on ilmeisesti kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisen mukaan LS-kirkko jatkaa päällekkäispolitiikkaansa ja yrittää elää kirkossa kirkkona viimeiseen asti. Tällöin ev-lut kirkon välineeksi jää ensin erottaa pappisvirasta ne papit, jotka toimivat LS-kirkossa ja sitten harkita muita lisätoimia. Edessä on pitkä ja lihava riita, jonka lopputuloksesta ei ole mitään epäilystä.”

  1. En pidä mahdollisena, että kaikkia Luther-säätiössä toimivia pappeja voisi erottaa. Kirkkolaki mahdollistaa pappien erottamisen, mutta pelkästään toimiminen LS:ssä ei vielä sinänsä liene lakien mukaan kelvollinen peruste erottamiselle. Esim. piispaksi vihkiminen on riittävä peruste, minkä vuoksi Väisänen menetti pappisoikeudet ev. lut. kirkossa, on juridisesti riittävä peruste pappisvirasta erottamiselle, mutta esim. saarnaaminen tai ehtoollisen jakaminen eivät sellaisia ole, tapahtuvat ne sitten LS:ssä, helluntaiseurakunnassa tai vaikka jossain ulkomaisessa teologisessa tiedekunnassa.

  2. Jos tälle tielle lähdetään, olen kuitenkin samaa mieltä, että edessä on pitkä ja lihava riita.

  3. Ratkaisuna tilanteeseen voi olla oman kirkkokunnan perustaminen. Ehkä Luther-säätiössä väki toimiikin jatkossa joko uuden kirkon perustaen, tai liittyen osaksi johonkin toiseen (kansainväliseen) luterilaiseen kirkkokuntaan kuin mihin Suomen ev. lut. kirkko kuuluu. Mutta on olemassa vielä kolmaskin vaihtoehto. Se tosin edellyttää välien lähentymistä puolin ja toisin. Ei välttämättä näkemysten yhdentymistä (mitä ei ns. moniäänisessä kirkossa kai edes kirkon sisällä tapahtune kovin usein), mutta välien kylläkin.

 2. Hei,
  tämä vastaus meni minulta aiemmin ohi ja vastaan nyt jälkikäteen.

  Tällä hetkellä ev-lut kirkossa on aivan selvästi vältetty aktiivisiin toimiin ryhtymistä. On siis ilmesesti odotettu, että LS-kirkko toteuttaa sen minkä on tehnyt jo de facto. Siis perustaa oman uskonnollisen yhteisön.

  Jos ja kun päädytään lihavan riidan tielle, jossa LS-kirkko toimii jatkuvasti ev-lut kirkon lakia ja järjestystä vastaan, mutta ei perusta omaa yhteisöään niin asian käsittelyyn löytynee juridiset ratkaisut, jotka alkavat LS-kirkossa toimivista papeista.

  En toivo riitelyn tien voittavan. Jos ihmiset haluavat harjoittaa uskoaan LS-kirkon rituksen mukaan niin hyvä. Tehkööt niin LS-kirkossa, reilusti ja rauhassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s