Köyhyys ja teologia


Tänään alkoi Helsingissä teologisessa tiedekunnassa uusi opintojakso: TEO215 Köyhyys ja hyvinvointi teologisena kysymyksenä (10 op). Olen ollut muutama vuosi sitten tekemässä tästä aloitetta ja uudestaan viime talvena. Nyt asia on totta.

Kyse on teologisten oppiaineitten yhteisestä työstä, sillä mukana on eksegetiikka, kirkkohistoria, systemaattinen ja käytännöllinen teologia. Eri aloilta on teologisen tiedekunnan parhaat ja innostuneimmat opettajat Kaarlo Arffman, Virpi Mäkinen, Auli Vähäkangas. Tähän ryhmään on hyvä kuulua. Opiskelijat lukevat eri alojen kirjoja ja kirjoittavat ryhmissä esseitä.

Tässä kirjallisuus: K. Latvus-A. Elenius (toim), Auttamisen teologia (300 s.) [ tai E. Blennberger- M.T. Hansson (toim.) Diakoni (288 s.)] Hoppe, There Shall Be No Poor Among You (197 s.), Longennecker, Remember the Poor,(s. 135-206) (71 s.), K. Arffman, Auttamisen vallankumous, ( 343 s.), Gutierrez, A Theology of Liberation (220 s.), Diakonia in Context: Transformation, Reconciliation, Empowerment (LWF 2009, 96 s.), Diakonian tutkimus -aikakauskirja 1-2/2010 (s.1-164) ja Diaconia. Journal for the Study of Christian Social Practice 1/2010 (s. 1-102) (266 s.)

Kirjojen lisäksi mukana on myös näkökulma arkeen. Havainnointikäynnit nykyhetken köyhyysympäristöissä (ruoanjakopisteissä, diakoniatoimistoissa jne). Havainnointitehtävään kuuluu myös pohdinta oman itsen ja omien tuntemusten kanssa. Tämän perustelen sillä, että lyhyetkin hetket, jolloin köyhyyskysymyksen kohtaa silmistä silmiin aukeaa erilaisia näkökulmia ja kysymyksiä.

Entä mitä sanoivat opiskelijat tähän vapaasti valittavaan jaksoon? Toivoimme, että ilmoittautuneita tulisi runsaasti ja varasimme tilaa noin parille kymmenelle. Ilmoittautuneita olikin yli 40 ja haimme isomman luokan, johon mahtui 32 ensinnä ilmoittautunutta. Upea ja innostunut ryhmä! Tiedoksi opiskelijoille, jotka eivät nyt mahtuneet mukaan, että ensi vuonna toivottavasti lähtee liikkeelle seuraava ryhmä ja sen jälkeen voisi siirtyä joka toinen vuosi rytmiin.

Lisää kommentteja asiasta seuraa maaliskuun lopussa, kun luennot, esseet ja loppuseminaarit on nähty.

Dreams come true!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s