Kirkolliskokous pienin askelin matkalla uuteen


Vaaliblogi, osa 2

Kirkolliskokouksen vanha vaalitapa

Kirkolliskokous uudistuu keväällä 2012, kun sille valitaan helmikuussa uudet edustajat.  Moni edustaja luopuu mandaatistaan ja uudestaan vaaliin lähtevien on haettava uutta valtakirjaa äänestäjiltä. Kirkolliskokoukseen valitaan 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa. Lisäksi kaikilla piispoilla on paikka kirkolliskokouksessa. Jaottelu perustuu ajatukseen, että seurakuntien ja seurakuntalaisten ääni tulee kuuluville maallikkokiintiön kautta ja toisaalta hengellisen viran edustajille on olemassa oma kiintiönsä. Papiston osalta valinta on suora vaali, kun taas maallikkopaikoista äänestetään välillisesti: viime syksynä valittiin seurakuntien luottamushenkilöt ja nyt nämä äänestävät kirkolliskokousedustajista.

Liekö johtunut vaalien monikerroksisuudesta ja epämääräisestä valitsijayhdistysten muotoutumisesta, mutta yleisesti kirkolliskokousta on pidetty kirkon kokonaisuuteen nähden varsin vanhoillisena. Herätysliikkeillä, erityisesti vanhoillislestadiolaisilla, on kirkolliskokouksessa laajuuteensa nähden erityisen suuri edustus.

Kotimaa24 :n mukaan Oulussa vanhoillislestadiolaisten jättäminen pois papiston listalta herätti pientä porinaa. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, että vanhoillislestadiolaiset tai joku muu ryhmä jätettäisiin vaalin ulkopuolelle vaan että heidän tulisi muodostaa oma valitsijamiesyhdistys ja olla vaaleissa keräämässä linjansa mukainen määrä ääniä.

Konservatiivien hyvästä vaalitaktikoinnista kuluneella vaalikaudella oli paraatiesimerkkinä Kansanlähetyksen ja muutoinkin erityisen konservatiivisesti esiintyneiden edustajien vaalimenestys Tampereen hiippakunnassa.

Uutta vuoden 2012 vaaleissa

Aiemmin on useasti ollut tapana, että on muodostettu alueellisesti koottuja listoja, joille ovat mahtuneet eri tavoin ajattelevat ehdokkaat.  Monin paikoin listat ovat koottu alueellisesti, ei aatteellisesti. Vaaleihin liittyvä keskustelu ja useat uudet valitsijamiesryhmät ennakoi sitä, että kirkolliskokous uudistunee merkittävällä tavalla. Kevään 2012 vaaleissa on uutena ilmiönä se, että entistä enemmän ehdokkaat ovat muodostaneet selkeästi profiloituja ryhmiä ja edustavat ilmaisemaansa kirkollista ja hengellistä ajattelua.

Äänestäjän selkeämmät linjat merkitsevät sen tietämistä, meneekö hänen äänensä esimerkiksi avaraa kansankirkollisuutta edustavalle ryhmälle tai vanhoillislestadiolaisille tai kirkon virkakäsitystä vastustavalla Kansanlähetyksen edustajalle.  Näin ainakin niissä listoissa, missä uusi tuuli on ehtinyt puhaltaa.

Uuden ohjelmallisen ryhmän esimerkkinä on Espoon hiippakunnassa syntynyt Kevään kirkko–ryhmä. Ensimmäistä kertaa hiippakunnan lyhyessä historiassa saman otsakkeen ja avoimesti ilmaistun hengellisen ohjelman takana on sekä pappien että maallikkojen valitsijayhdistys.  Olen ollut mukana rakentamassa Kevään kirkon –ryhmää ja myös ehdolla vaaleissa papiston listalla.

Ryhmä on selkeästi ja avoimesti maltillisen uudistusmielinen. Kevään kirkkoa äänestävä tietää koko ryhmän seisovan yhteisen ohjelman takana ja tietää äänensä menevän tämän suuntaisen kristillisyyden edistämiseen.  Muutos on kohtalaisen suuri papiston osalta, mutta maallikkovaalin osalta se merkitsee isoa harppausta kohti demokraattisempaa ja avoimempaa vaalia.

Ryhmien linjoja selvittävät nettisivut antavat ehdokkaille mahdollisuuden tuoda esiin ajatuksiaan keskeisissä kohdissa. Edistysaskeleen ottaa myös KT:n vaaliohjelma, joka tulee esittelemään ehdokkaita. Kyse ei ole varsinaisesta vaalikoneesta, mutta ohjelman avulla ehdokkaitten kantoihin voi perehtyä.

Bloggaan vaaleihin liittyen säännöllisesti seuraavan parin kuukauden aikana. Seuraavissa blogeissa:

– miten kirkolliskokouksen valintatapaa tulisi uudistaa?

– mitkä ovat keskeiset asiat kirkolliskokouksen seuraavalla kaudella?

– mikä on Kevään kirkon ohjelma – ja omat kommenttini siihen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s