Viron kirkollisen koulutuksen jättimuutos


 (voit antaa palautetta myös klikkaamalla tähtiä yllä, kiitos)

Vuodesta 2011 on muodostunut Viron kirkollisen koulutuksen historiassa odottamattomaksi käännekohdaksi. Keväällä toteutunut akreditointiryhmän vierailu Teologisessa instituutissa (UI Usuteaduse Instituut) ennakoi heikkoa tulosta teologiselle tohtorikoulutusohjelmalle ja hyvää menestystä diakonian maisterikoulutukselle (sosiaalipalvelut). Kuten aiemmassa postauksessa (kesäkuussa 2011) kirjoitin, niin opetusministeriön alaisen komission päätös molempien osalta oli kielteinen: liian niukat taloudelliset resurssit ja liian vähän vakinaista henkilöstöä veivät pohjan pois toiminnan jatkamiselta itsenäisenä, yksityisenä yliopistona. Lehtitietojen perusteella edessä oli odotettavissa yksityisen yliopiston loppu ja luvan hakeminen uudelle, alemman tasoiselle, siis käytännössä ammattikorkeakoulutasoiselle oppilaitokselle.

Heinäkuun alun epäviralliset tiedot Virosta kertoivat kuitenkin, että omistajataho eli Viron luterilainen kirkko oli tehnyt päätöksen lopettaa UI:n tutkintoon johtava koulutus kokonaan ja muuttaa UI kirkon lisäkoulutuskeskukseksi. Sen mukaan tammikuussa 2012 ei UI:ssa ole enää lainkaan tutkintoon johtavassa koulutuksessa olevia opiskelijoita. Jos tieto varmistuu, niin päätös vaikuttaa lopulliselta iskulta hyvin liikkeelle lähteneelle diakoniakoulutukselle, jolle ei voi enää hakea uutta koulutuslupaa.  Vaikutus ei kuitenkaan jää vain tähän vaan ulottuu myös teologikoulutukseen. UI on ollut oppilaitos, joka neuvostomiehityksen vuosikymmeninä huolehti teologisesta koulutuksesta ja joka on kyennyt säilyttämään paikkansa myös uuden itsenäisyyden aikana. UI:sta on nyt tulossa kirkollisen lisäkoulutukseen keskittyvä laitos, jonka uusi profiili muotoutuu aikanaan.

Päätös jättää jälkeensä monta kysymystä, joihin tulevaisuudessa on etsittävä vastauksia. Diakonian tutkintoon johtava koulutus saattaa poistua kartalta ties kuinka pitkäksi ajaksi. Teologikoulutuksen osalta katse kääntynee Tarton suuntaan.

Yksi vastaus artikkeliiin “Viron kirkollisen koulutuksen jättimuutos

  1. Jäi vielä sanomatta, että kyllä tämä muutos huolestuttaa monin tavoin. Ehkä se oli selvää sanomattakin.
    Kari Latvus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s