Kansallinen hätätila: Suomessa 700 000 sairastaa malariaa


(voit antaa palautetta myös klikkaamalla tähtiä yllä, kiitos)

Pitkäaikaisen kansallisen onnettomuuden mittakaava on saavuttanut järkyttävät mittasuhteet. Aiemmin Suomi saattoi ylpeillä saavutuksillaan koko kansan terveyden turvaamisessa, kun malariaa sairastavien määrä oli painettu minimiin. Rapautunut terveydenhoito ei ole kuitenkaan kestänyt yli neljännesvuosisadan kestänyttä kansainvälisen terveyspolitiikan monsuunituulta, joka on leikannut terveyden tukijärjestelmää, korostanut henkilökohtaista vastuuta ja väistämättömällä voimalla kasvattanut terveyseroja Suomessa.

Osa malariaa sairastavista kuuluu erittäin vakavan malarialoisen vaivaamiin. Näillä ns. pitkäaikaismalariaa sairastavilla ei näytä olevan enää suuria mahdollisuuksia päästä pysyvästi terveiden kirjoihin. Sen sijaan lievempiin malariatapauksiin on olemassa hoito-ohjelmat ja ne voitaisiin saada laajamittaiseen käyttöön jo kuluvan vuoden aikana, jos malarian hoitoon päätettäisiin toden teolla panostaa Suomessa.

 Kansainvälisesti mitattuna terveyserot ovat edelleen pienemmät kuin suuressa osassa maailmaa, mikä on saanut yksityisen terveydenkeräämiskeskuksen johtajan, B. Willenshitin, jopa ehdottamaan kehityksen kiihdyttämistä: ”Selkeämpi ero terveiden ja malariaa sairastavien välillä sopivalla tavalla kannustaa sairausvaarassa olevien pyrkimyksiä. Terveys pitää ansaita ja ansioista tulee voida saada nauttia. Liian suuret terveystuet vain hämärtävät ihmisten omaa vastuuta elämästään.”

Kevään 2011 ratkaisut tarjoavat mahdollisuuden politiikan muutokseen. Myöntämällä nykytilanteen ongelmallisuus ja nostamalla malarian hoito keskeiseksi kansalliseksi tavoitteeksi, voitaisiin katastrofi saada hoidetuksi hyvinkin lyhyessä ajassa.

JK klo 17.23
Faktat: Suomessa ei ole malarian joukkoepidemiaa (on ollut joskus). Nyt Suomessa on 700 000 köyhää.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kansallinen hätätila: Suomessa 700 000 sairastaa malariaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s