Bibliobloggaus – eksegetiikkaa blogeissa


SBL Atlanta 22.11.2010

Yksi mielenkiintoisimmista osioista Atlantassa parhaillaan pidettävässä SBL-konferenssissa (Society of Biblical Literature, Annual Meeting 2010) oli ”SBL Blogger and Online Publication Section”. Teemana oli ”bibliobloggaus”: Raamatun tutkimukseen kohdistuvien blogien pitäminen. Viisi erinomaista puolentunnin esitystä, napakat keskustelut ja käsin kosketeltavan tiivis, jopa intohimoinen analyysi raamatuntutkimusblogien historiasta, kehityksestä ja nykytilasta.

Aluksi on kyllä todettava, että Suomessa ollaan tästä junasta pahasti jäljessä, koska kielialue on suppea ja erityisesti uuden tekniikan haltuunotossa on näkyvissä selvä viive. Bibliobloggaus on saamassa englanninkielisellä alueella ulottuvuuksia, joista emme ole tietoisia. Facebook, Twitter ja muut uudet välineet ovat kovassa kurssissa.

Termi bibliobloggaus on tosin hankala, koska myös monet kirjastoalan blogistit ovat käyttäneet sitä itsestään. Käsite on kuitenkin jäänyt elämään raamatuntutkijoiden joukossa ja raamattublogistien määrä kasvaa. Alalle etsitään laatukriteerejä ja myös hyväksyntää: tieteellisesti laadukas blogijulkaiseminen halutaan saada osaksi meritoitumista siinbä missä muukin julkaiseminen.

Bloggaamisen motiivina ei ole raha (kukaan ei maksa raamatuntutkimuksen julkaisemisesta netissä), julkisuuden tai maineen tavoittelu. Bloggaamisen taustalla on yleensä kirjoittamisen intohimo, joka jo itsessään tarjoaa suuren tyydytyksen. Blogien synnyttämät keskustelut ja niistä oppiminen on bonusta.

Havaintoni yllätti: viisi miestä piti esitelmän, viittasi useimmin miesten blogeihin ja runsaslukuinen kuulijakunta koostui lähes pelkästään miehistä. Naisbibliobloggareitakin kuulemma on (tarkistin asian esitelmöitsijöiltä), mutta selvästi vähemmän.

Hyvän kuvan nykytilanteesta saa tutustumalla päivän esitelmien blogeihin. Osa tänään pidetyistä esitelmistä on jo blogeissa luettavissa: klikkaa kyseistä nimeä tai tekstiä. Erityisesti suosittelen tutustumaan James Davilan kuvaukseen bibliobloggauksen historiasta ja nykytilasta. Kaikki teksti löytynevät pikapuoliin netistä myös googlaamalla. Blogien linkeistä tavoittaa lukuisia alaan liittyviä sivustoja ja lisää blogeja.

James Davila, University of St. Andrews-Scotland: What Just Happened:  The rise of “biblioblogging” in the first decade of the twenty-first century.  (blogi: PaleoJudaica.com)

Christian Brady, Pennsylvania State University University Park: Online Biblical Studies: Past, Present, Promise, and Peril (blogi: Targuman)

Michael Barber, John Paul the Great Catholic University: Weblogs and the Academy: The Benefits and Challenges of Biblioblogging (blogi: The Sacred Page)

James McGrath, Butler University: The Blogging Revolution: New Technologies and their Impact on How we do Scholarship (blogi: Exploring Our Matrix)

 Robert R. Cargill, University of California, Los Angeles: Instruction, Research, and the Future of Online Educational Technologies (blogi: Excavator)

5 vastausta artikkeliin “Bibliobloggaus – eksegetiikkaa blogeissa

 1. Timo,
  tuo linkkisi on oikein hyvä. Sieltä aukeaa tuota gender kysymystä osaltaan. Silti avoimeksi jää edelleen se, ovat naiset jäämässä pitemmäksi aikaa bloggauksesta sivurooliin.

  Kuka suomalainen naiseksegeetti kirjoittaa blogia?
  t.
  Kari

   1. Totta: mutta onhan miehiä kuitenkin muutama. Meidän kahden lisäksi tulee nopeasti mieleen ainakin Kari Kuula, Heikki Leppä, Risto Uro sekä joukko muitakin jotka jotenkin kantavat eksegeettisen tutkimuksen teemoja verkoon (riippumatta tutkinnoista).
    Unohdinko jonkun nimen?

    Mutta sanopa yksikin bloggaava naiseksegeetti? No joo, Anneli Aejmelaeus kirjoitti Kotimaa24 sivustolle kerran pari vuonna 2009, mutta sitten ei ole kuulunut mitään.

   2. No niin, löysinpäs yhden. Lähimmäksi bloggaavaa naiseksegeettiä pääsee Anne Mikkola, PhD (ekonomisti), teol. yo, joka näyttäisi parhaillaan suorittavan kurssia Korinttilaiskirjeistä. Alustana yhteisöblogi Teologia ja Elämä (jossa toki kolme muuta kirjoittaajaa ovat miehiä), teemoina mm. eksegetiikka, mutta en ole tutustunut blogiin sen tarkemmin.

    Sitten on vielä toinen yhteisöblogi, Eksegeettinen safari, jossa kuusi mieskirjoittajaa bloggaa eksegetiikasta (luullakseni) helluntalaisesta näkökulmasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s