Kynttilämielenosoitus 22.10.2010 – jälkimiete (27.10.2010)


Tiistaina 19. lokakuuta kello 12:35 Päivi Linnoinen kirjoitti FaceBook seinälleen

”Hei, keskustelijat, jotka olette mukana vastaamassa kirkon toisenlaisesta äänestä, suvaitsevaisuuden puolesta. Ei jätetä kirkon ääntä Päivi Räsäsen joukoille. Kirkossa pieni osa jäsenistä ajattelee hänen tavoin.
Onko mielenosoitus hyvä idea? Jos tehdään, jotain fyysistä, se pitää tehdä heti ja jakaa tehtävät.
Jos tehdään tiedotuksellista, niin Tulkaa kaikki ja Meidän kirkkoomme mahtuu -liikkeet ja muut mahdolliset mukaan. Esim. Irjan tukiryhmän kautta saisi viestiä. Tämä tarkoittaisi esim. fb-ryhmiä, kirkolliskokouksen aikaan toimintaa, kansalaisadressia jne…
Mihin olette valmiit? Mitä ehdotatte?”

Seinälle tuli hetkessä vastauksia liki kolmekymmentä: Kyllä, jotain on tehtävä, jos ei muuten, niin oman mielenrauhan takia. Kuva kirkosta oli TV:n Homoillan jäänyt konservatiivien haltuun ja nyt oli toisen näkökulman vuoro. Perjantaiksi siis mielenosoitus – aikaa alle kolme vuorokautta.

Vajaa vuorokautta myöhemmin (keskiviikkona aamulla) on selvillä, että Narinkkatorille pääsee osoittamaan mieltä, mutta äänentoisto edellyttäisi kahden viikon varautumisen ja anomuksen kaupungin lautakunnalle. Jätetäänkö väliin vain tehdäänkö uusia ratkaisuja?  Pikainen palaveri ja mielenosoitus muunnetaan hiljaiseksi kynttilämielenosoitukseksi: välttämättömyydestä on nyt tullut hyve.

Keskiviikkona pohditaan myös yhteistä laulua, mielenosoituksen teesejä ja monisteen tekoa. Teesit syntyvät kynästäni ja napakoituvat Kaisa Raittilan kommentoimina pikapikaa. Laajempi palautekierros ei tarjoa parannettavaa.

Medialle laaditaan myös tiedote. Ulf Särs hoitaa tiedotteen myös ruotsiksi.

Torstaina Katriina Harviainen ehdottaa teesien laittamista adressiksi ja tämä toteutetaan saman tien (käy allekirjoittamassa kirkkovuoden loppuun asti: www.adressit.com/avoin_kirkko). Alueuutisten toimittaja haluaa väkisin haastattelun, vaikka kerron istuvan bussissa matkalla kohti Espoota. Jutun jälki päätyy myös Ylen aluetoimitukseen.

Joku taittaa esitteen ja monistaa. ”Ihania ihmisiä”, ajattelen

Perjantaina A-tuubi tekee lyhyen haastattelun ja Radio Suomi haastattelee Päivi Linnoista (onko kenelläkään hyperlinkkiä?).

Narinkkatorilla on paikalla reilut 500 mielenosoittajaa (vaikka A-studio kertoikin paikalla olleen noin pari sataa). Tunnelma on kalseasta tuulesta ja ajoittaisesta räntäsateesta huolimatta mainio. Paikalla on myös toimittajia ja kuvaamia. Kotimaa24 uutisoi tapahtuman ja haastatteli paikalla ollutta piispa Mikko Heikkaa: ”Tämä on kirkon valtavirtaa”. A-Studio poimi paikalta muutaman kommentin, mutta mielestäni Toivontuottajien YouTube tavoitti tunnelman parhaiten.

YouTubesta löytyy kertomus aiheesta englanniksi (Homoilta Hiljainen Kynttilämielenilmaus ”Gay Night Silent Candle lit Demonstration”).

Pienimuotoinen juttu, kansanliike. Lyhyt ja sähäkkä. Kirjaan vielä FB seinällen kaiken jälkeen:

”Tämä oli ihmisoikeusmielenosoitus.
Rukouskokous.
Virsiseurat.

Ja paljon muuta. Kello on taas raksahtanut Suomen Siionin käkikellossa tärkeän rattaan naksahduksen verran eteenpäin.
Voikaa hyvin. ”

kuvat: Kaisa Raittila

Adressi jää elämään vielä omaa elämäänsä.

PS. ei kannata unohta myöskään Narinkkatorilla lauletun laulun kantaesitystä: Papit homorauhan puolesta

Yksi vastaus artikkeliiin “Kynttilämielenosoitus 22.10.2010 – jälkimiete (27.10.2010)

  1. Erinomaista, Kari Latvus että tallensit tätä taskukokoista historiaa. Kynttilämielenosoitus saattaa olla aika merkittäväkin yksityiskohta näissä myllerryksissä. Mukana olleilla on jokaisella lisäksi omat (hyvät) kokemuksensa, fb:n yhteydenotoista alkaen. Toivotan intoa ja sitkeyttä, aate on vähintään sen arvoinen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s