Latvus

Kari Latvuksen blogi kirkosta ja yhteiskunnasta

Piispojen peli: Huovinen vastaan Mäkinen

with 5 comments


Piispat eivät ole keskenään eri mieltä julkisuudessa. Tämä kirjoittamaton sääntö oli kirkossa aivan yksiselitteinen aikana ennen keskustelua sukupuolesta, siis sekä kysymystä naisesta papin stolan kantajana että samaa sukupuolta olevien parien siunaamisesta. Julkisen erimieltäolemisen aloitti Oulun piispa Olavi Rimpiläinen, joka veti omaa linjaansa ja kieltäytyi vihkimästä naisia papiksi.

Seuraava linjariita syntyi, kun Kuopion piispa Wille Riekkinen liputti rekisteröityjen homoparien siunaamisen puolesta. Valtaosa piispoista ajoi julkisesti toista linjaa.

Mielenkiintoisen ristivedon kirkon käytävälle saivat aikaan tänä kesänä Helsingin eläkkeelle väistyvä piispa Eero Huovinen ja juuri virkakautensa aloittanut arkkipiispa Kari Mäkinen. Huovinen käytti tehokkaasti uutisista vajaan heinäkuun ja aprikoi kirkon olevan valmis luopumaan vihkimisoikeudesta, jos sukupuolineutraali avioliitto menee läpi (HS 26.7.2010). Kuukautta myöhemmin (A-studio 18.8.2010) Mäkinen jyrähti, ettei moinen pohdiskelu ole kirkossa ajankohtaista ja, että kirkko pitää kiinni vihkioikeudesta myös sukupuolineutraalin parisuhde-/avioliittolain aikana, mutta kirkko itse päättää keitä vihitään. Käytännössä tämä voi merkitä sitä, että heterot vihitään ja homoparit siunataan (vrt. Dosentin ikkunasta 13.8.2010).

Mitä oikein tapahtui? Siis: olivatko piispojen erilaiset puheenvuorot taitavasti suunnitellut pelin osat yksi ja kaksi, jossa ensi Huovinen uhkaa ja päministerin ynnä kansan kauhistuessa Mäkinen rientää lepyttämään? Toisen vaihtoehdon sanailuun tarjoaa taistelu kirkon linjasta. Ottivatko erilaiset kirkolliset suunnat ja piispakentän voimakkaimmat urokset kilpatantereella yhteen niin, että hiipat napsahtivat?

Olipa kumpi tahansa vaihtoehto syynä erilaisten linjausten esilletuloon, niin lopputulokseen voi olla tyytyväinen, koska selkeästi on tullut näkyviin sekä kaikkien kansalaisten tarve yhdenvertaiseen lainsäädäntöön, mutta myös se, ettei kirkko ole maassa vain äänetön yhtiökumppani vaan partneri, joka ilmaisee oman linjansa.

Piispojen julkinen keskustelu ja erilaiset julkiset mielipiteet ovat ilmeisesti mainio asia.

Mainokset

Written by latvus

19.8.2010 klo 15.06

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Oli syy mikä tahansa, on erinomaista, että kuvitteellisesta yksimielisyydestä siirrytään eteenpäin. Kirkko on liian pitkään vaiennut erilaisista asioista, joista ’yksimielisyyttä’ ei ole, joskus vuosikausia. Aivan kuin yksilöillä ei saisi olla omia mielipiteitä, vaikka yhteinen linja vielä onkin työn alla.

  Asian keskeneräisyys tai mielipiteiden kirjohan eivät estä yksittäistä kommentointia ja pohdiskelua ainakaan kaikissa asioissa. Päin vastoin. Ykseys ei ole yksimielisyyttä kaikesta, vaan yhdessä pysymistä ja riittävän yhteisen linjan etsimistä ja löytämistä mielipide-eroista huolimatta.

  Piispojen julkinen keskustelu on aivan mahtavaa!

  Henrietta Grönlund

  26.8.2010 at 10.50

 2. Henrietta,
  jepjep. Mikähän ihmeen kammo muuten on ollut sitä vastaan, että piispat voisivat avoimesti ja myös erimielisinä joskus pohtia julkisesti asioista? Pidetäänkö yllä jotakin kuvitelmaa aukottomasta totuudesta ja haltijoista?
  Kari

  latvus

  27.8.2010 at 11.18

  • Niinpä. Tässä on myöhäismodernin kirkon haaste. Voiko se edelleen olla tai pyrkiä olemaan totuusyhteisö? Nimenomaan yhden, aukottoman totuuden, jonka vartijoina piispat toimivat. Kuvitellun yksimielisyyden hidas murtuminen on toivottavasti yksi askel pois tästä. Monta lisää tarvitaan.

   Henrietta

   5.9.2010 at 13.51

 3. Julkista erimielisyyttä piispojen kesken ilmeni jo vuonna 1966, kun Borgå stiftin piispa Karl-Erik Forssel jätti allekirjoittamatta piispojen kannanoton Ajankohtainen asia. Kyseisen asiakirjan suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on varsin jyrkkä. Forssel lähetti seurakunnille kirjeen, joka on piispojen kannanottoa maltillisempi (ks. Sateenkaari-Suomi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa, s. 152).

  Jorma Hentilä

  17.9.2010 at 10.26

  • Tämä on tärkeä havainto. Forsselin linjaus on ollut aikanaan poikkeuksellisen merkittävä.

   latvus

   17.9.2010 at 17.20


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: