Kristuksen morsian kääntää Jumalan takin


 

Kansallisteatteri, Omapohja,  käsikirjoitus Heini Junkkaala

Kristuksen morsian on henkeä salpaava kujanjuoksu totuuden perässä. Sukellus uskon ja uskomusten läpi ja tuolle puolen kääntää takkien lisäksi mielen, sillä mikään tosi ei näytelmässä ole pelkästään sitä, miltä näyttää.

Junkkaalan teksti ja Saana Lavasteen ohjaus tekevät ruumiinavauksen debatista, jonka ytimessä on sukupuoli – siis naisen sukupuoli pappisvirassa ja samat sukupuolet parisuhteessa. Molemmissa on tapahtunut kirkossa (myös Suomessa) heuristinen käänne muutamassa vuosikymmenessä. ”Jumalan totuus” oli puolivuosisataa sitten, että nainen ei voi olla pappi ja samaa sukupuolta kohtaan ei voi tuntea ja osoittaa oikeaa rakkautta. Molemmat vakaumukset ovat kääntyneet nurin ja tilanne ahdistaa muutoksen vastustajia yli kaiken, niin että omalta piispalta evätään pääsy ehtoollispöytään tai oman lapsen homoseksuaalisuutta ei voi hyväksyä. Heini Junkkaalan matka asioiden ytimeen on huikaiseva.

Kahdeksan hengen näyttelijäjoukko tekee mainion suorituksen, kun kirkon sisäpiiriläinen voi kokea repliikit, eleet, kielen ja kaiken tapahtumisen pienet ripaukset kuin omakseen. Oivaltava lavastus ei jää tästä jälkeen millään muotoa: siirtyminen tilasta toiseen on kuin todellisuuden siivujen läpi kulkemista – moni asia on totta yhtä aikaa.

Kansallisteatterille vielä toive: etsikään suurempi näyttämö tai antakaa toteutuksen elää täysille katsomoille niin pitkään, että halukkaat ehtivät mukaan. Omapohjan pieni sali kyllä sopii näytelmään hyvin. Lippujen saaminen vaan ei ole ihan helppoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s